Invatamantul romanesc este obligatoriu si gratuit pana in clasa a 10-a, dar de cele mai multe ori se intampla ca adolescentii sa adandoneze cursurile si sa se conformeze situatiilor in care se regasesc, de cele mai multe ori din cauza saraciei.

Lipsa de interes este un alt factor care ii face pe tineri sa abandoneze scoala si sa nu mai frecventeze orele de educatie, facand din Romania locul 3 mondial la abandonul scolar, dupa Spania si Portugalia. Astfel ca, cei mai multi tineri cu varsta cuprinsa intre 14-18 ani si provin din familii sarace sau din mediul rural renunta la studii. Nu sunt de neglijat nici tinerii care prezinta o lipsa totala de interes fata de scoala, acordand o mai mare atentie anturajului si a altor vicii, carora le cad in plasa.

Statisticile spun ca situatia tarii noastre s-ar putea imbunatati, daca banii luati de la Banca Mondiala ar fi investiti in ajutorarea copiilor debusolati, conferindu-le confortul necesar studiilor. Aceasta perspectiva este menita sa dezvolte scolile din mediul rural, sa investeasca in procurarea mobilierului si a materialelor scolare de care acesti copii au nevoie. Dar pentru acest lucru este necesar sa se faca investitii in constructia de scoli. Scolile asigura o dezvoltare sociala a copiilor, astfel incat acestia sa poata citi, scrie si vorbi la un nivel moderat, incat sa se descurce in societate. Intentia sistemului de invatamant romanesc este de a reduce numarul de cazuri de analfabetism din tara, doar ca mai este mult drum pan la reusita acestuia.

Actiunile menite sa previna abandonul scolar sunt prea putine, iar profesorii care ar trebui sa aiba un rol important in prevenirea acestuia, aleg de cele mai multe ori, sa nu se implice, deoarece contactul cu elevii si diagnosticare problemelor acestora le pot aduce consecinte in continuarea activitatilor didactice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.