In adancul padurilor din Himalaya se afla cele mai multe albine din lume, care isi petrec timpul cu crearea unui tip de miere spectaculoasa. Acest tip de miere este extrem de apreciata de localnicii din Nepal si din China, care sunt dispusi sa isi riste viata pentru a recolta si a vinde acest tip de miere catre oamenii bogati din Asia sau catre turistii curiosi care frecventeaza zona. Ce e atat de special la aceasta miere?

Miere nebuna

„Mierea nebuna” este cunoscuta si ca mierea rosie si este un produs al albinelor de stanca din Himalaya- apis dorsata laboriosa. Aceasta albina este cea mai mare din lume, avand dimensiuni mai mari de 3 cm, si reprezinta o subspecie a albinei relativ comuna- apis dorsata. Astfel, aceste albine sunt singurele care au acces la floarea Rhododendron- care sta la baza mierii psihedelice.

Mjoritatea florilor Rhododendron contin o toxina care este otravitoare pentru om. Insa, in peisajele muntoase din Himalaya, albinele reusesc sa colecteze nectar de la aceste flori. Mierea obtinuta din aceste flori are tendinta de a fi insotita de unele proprietati mai puternice. Mierea rosie este cunoscuta pentru continutul halucinogen puternic, fiind folosita si ca drog recreational, dar si ca tratament in medicina. De asemenea, se crede ca acest tip de miere este eficient in tratarea diabetului zaharat si imbunatateste performantele sexuale, fiind benefica si pentru hipertensiunea arteriala- atunci cand este consumata in cantitati mici. Daca este consumata in cantitati mari, mierea nebuna poate deveni extrem de toxica si in unele cazuri chiar fatala.

In doze mai mici, mierea are un efect ametitor, avand abilitatea de a oferi consumatorului o senzatie de ameteala placuta, relaxare dar si senzatie de furnicaturi. Cu toate ca are efect halucinogen, acest tip de miere este mai putin cunoscut, din cauza lipsei literaturii si a studiilor de specialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *