Biocombustibilii sunt produsi din biomasa. Din punct de vedere chimic, acestia vin sub forma alcoolilor, esterilor, eterilor etc. Sunt realizati printr-un numar de procese si nu exista o metoda ce poate fi aplicata pentru realizarea tuturor. Cel mai important punct distinctiv intre biocombustibili si combustibilii fosili este faptul ca primii nu se bazeaza pe resursele naturale care si asa sunt limitate.

Cele doua tipuri principale de biocombustibili sunt biodiesel si bioetanol. Primul este realizat din uleiuri vegetale si ulei de rapita sau poate fi extras din uleiul alimentar folosit sau grasimi animale. Bioetanolul este realizat din culturi bogate in carbohidrati precum porumb, sfecla de zahar, grau, cartofi si altele.

Diversi alti biocombustibili castiga in popularitate, intrucat cercetarile in acest sens sunt intensive, cautandu-se tot timpul surse de energie si alimentare alternativa.

Printre avantajele folosirii biocombustibililor se numara:

  • Sunt realizati din surse regenerabile. Sunt obtinuti din recolte care pot fi crescute in cantitati mari si prezinta astfel un risc scazut de epuizare spre deosebire de combustibilii fosili. Aceasta inseamna de asemenea si faptul ca biocombustibilii pot fi produsi intr-o perioada mult mai scurta decat combustibilii fosili care necesita milioane de ani pentru a se descompune si forma pe cale naturala.
  • Sunt mai ecologici. Intrucat nu contin hidrocarburi, emit si niveluri mult mai scazute de gaze cu efect de sera, si astfel sunt mult mai putin daunatori atmosferei si stratului de ozon. Pe de alta parte produc prin ardere mai mult azot si oxizi de azot – una din cauzele ploilor acide – decat combustibilii fosili.
  • Nu necesita schimbari si adaptari mecanice. Bioetanolul si biodieselul pot fi folositi in industria automobilistica fara schimbari majore la motor, iar in unele tari bioetanolul este folosit deja ca un aditiv sau chiar ca inlocuitor pentru combustibilul normal.
  • Odata ce sunt realizati din recolte ce pot fi crescute in majoritatea tarilor din lume, acestea ar putea deveni independente din punct de vedere al necesarului energetic si s-ar putea pune astfel pune capat monopolului detinut de combustibilii fosili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *