Iti tunzi peluza intr-o zi calduroasa de vara, lucru care, evident, te face sa te incalzesti prea tare si sa transpiri. Insa ce anume te va racori mai bine? O limonada? O bere? Poate apa cu gheata? Nu. Daca bei acele bauturi faci exact nimic pentru a-ti racori trupul incalzit, ba chiar pot sa apara alta probleme. Daca vrei sa te racoresti, trebuie sa bei o bautura calda.

Pare ceva foarte dubios, dar cei dintre voi care traiesc in sau au vizitat o tara foarte calduroasa – sa zicem, India – stiu ca locuitorii acestora prezinta obiceiul de a bea ceai. Acestia au realizat ca acest tip de bauturi ii racoresc mai bine decat orice bautura rece, pentru ca folosesc sistemul natural de racire al corpului uman, in loc sa lucreze impotriva lui.

Cand faci lucrul care pare cel mai evident intr–o zi torida si bei ceva rece, informaratia din receptorii aflati in cavitatea bucala este ceva de genul „Uau, e rece!”; aceasta informatie ajunge la creier, care trage concluzia gresita ca senzatia racoritoare se aplica la tot ce e in jurul tau si se concentreaza asupra altor probleme mai importante din corp. Dar bea ceva fierbinte, iar receptorii „se plang” creierului de caldura. Creierul raspunde imediat dand drumul la sistemul natural de racire al corpului: transpiratia.

Da, bautul unei licori calde te va face sa transpiri, insa asta e exact ceea de ce ai nevoie; acelasi lucru se aplica si pentru mancarurile picante. Trebuie precizat, insa, ca daca incercati sa faceti asta cat timp purtati haine care nu permit o evaporare corecta, nu te va ajuta.

Oricat de ciudat ar parea, se pare ca aceasta este metoda cea mai potrivita de a te racori intr-o zi calduroasa de care, pe care o asteptam ca niciodata – si, tinand cont de vremea de afara, chiar pare sa nu mai vina vreodata. Asa ca, data viitoare cand te incalzesti prea mult, lasa limonada si berea, si scoate cafeaua sau ceaiul la inaintare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *