Pe Coana Chirita o stim cu totii. Aceasta este personajul principal al mai multor comedii scrise de Vasile Alecsandri, precum „Chirita in Iasi” si „Chirita in provintie”. Chirita vrea sa para educata, o aristrocrata cu preocupari mondene si vorbitoare de limba franceza, limba „la moda” in acea perioada, in ciuda faptului ca o stalceste ingrozitor.

Insa, de ce nu ne dam seama, este faptul ca acest tip de personaj nu a murit, ci este mai viu ca niciodata. Diferenta este ca aceasta Chirita moderna nu mai vorbeste limba franceza, ci limba engleza. Datorita succesului inregistrat de limba engleza in film, muzica si tehnologie, pe langa multe alte domenii, limba engleza este limba internationala ceruta peste tot. Poti sa cunosti italiana, spaniola sau franceza, care sunt si ele foarte cunoscute si studiate in scoli, insa vei intampina ceva dificultati in comunicare, in cazul in care pleci in afara, pentru ca toata lumea se bazeaza pe engleza. Nu are sens sa fii hipster, acum.

Problema intervine nu in momentul in care folosesti engleza, ci in momentul in care o folosesti fara rost si, mai rau, asimilezi traditii anglofone. Cati dintre noi nu cunoastem (sau poate chiar noi suntem printre „vinovati”) persoane care folosesc cuvinte ca „job”, „party” sau „living”, in ciuda faptului ca „loc de munca”, „petrecere” sau „sufragerie” nu reprezinta nicio problema? Nici macar nu putem vorbi de o scurtare a timpului de vorbire – la urma urmei, economisesti o secunda cand spui „job”, in loc de „loc de munca”. De ce au devenit acesti termeni atat de populari, incat pana si bunica mea – la propriu – ii cunosc, de parca ar exista in limba romana de sute de ani? Cat de ridicol suna folosirea lor, alaturate cuvintelor romanesti intr-o fraza precum: „Sunt in living, am plecat de la job sa iau niste jeans(i) si plec la party”? Suna a ceva ce ar spune o versiune mai educata a Chiritei, asa suna. Doar pentru ca stim ce inseamna un cuvant in alta limba si putem sa-l folosim corect … nu inseamna ca trebuie sa o si facem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.