Stiinta

Combustibil creat in laborator?

Intr-o zi insorita, in campusul Universitatii din California, Berkeley, fosnetul subtil de eucalipt se afla in contrazicere cu activitatea chimica agresiva ce se petrece in fiecare frunza de arbore. Cu ajutorul fotosintezei, frunzele folosesc energia de la soare pentru a transforma apa si dioxidul de carbon in substante de care plantele au nevoie, emitand numai oxigen in urma acestui proces. Intr-un laborator din apropiere, chimistul Peidon Yang incearca sa construiasca un sistem artificial care sa faca acelasi lucru, iar daca va reusi sa duca la bun sfarsit acest plan al sau, inseamna ca ne vom confrunta cu o versiune mai buna a combustibililor pe care ii utilizam in ziua de azi.

Insa, fotosinteza este un proces dificil de imitat in laborator. In anii 1970, oamenii de stiinta au demonstrat, pentru prima data in lume, ca dispozitivele alimentate pe lumina solara ar putea face ceea ce fac plantele in mod normal, in primul proces de fotosinteza: sa divida apa in hidrogen si oxigen. Ei bine, acest lucru a facut ca oamenii de stiinta din prezent sa sa concentreze si mai mult asupra dezvoltarii unei noi tehnologii care sa aiba la baza fotosinteza.

Astfel, omul de stiinta isi doreste sa continue experimentul inceput in aniii 1970, folosind nichel- care e foarte scump, dar si electrozi- care, impreuna, au puterea de a diviza apa in oxigen si hidrogen. Cu toate acestea, divizarea apei este un proces destul de simplu al fotosintezei. Insa, planurile lui Yang merg mai departe, folosind hidrogen din reactiile apei care transforma carbonul din aer in molecule complexe. Ei bine, dorinta lui Yang este aceea de a produce un combustibil mai economic, care sa fie utilizat de avioane sau masini.

Combustibilul cu abordare hibrida

Insa, spre deosebire de oamenii de stiinta din anii 1970, Yang poate beneficia de avantajele tehnologiei din ziua de azi. Astfel, Yang, impreuna cu colegii sai, a luat hidrogenul divizat din apa si l-a combinat cu dioxid de carbon pentru a crea metan si alte hidrocarburi. In acest sens, sistemul lui Yang se potriveste, in prezent, cu eficienta dovedita de fotosinteza, stocand aproape 1% din energia captata de lumina soarelui. Evident, cercetatorul are de facut mai multe experimente in acest sens, dar este de parere ca ar putea da nastere unui combustibil ce va avea o „abordare hibrida”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *