Piata romaneasca a comertului online este in crestere potrivit analistilor. Se pare ca retailul online din Romania a trecut de un miliard de euro pe parcursul anului trecut, ajungand la o cifra intre 1,1 si 1,2 miliarde de euro, fiind o crestere foarte mare, tinand cont de in 2013 incasarile au totalizat in jur de 600 de milioane de euro. Mai mult, aceste cifre nu iau in considerare serviciile, plata de facturi, cumpararea de bilete de avion, concerte, spectacole, vacante etc, ci se refera exclusiv la produsele comercializate online, indiferent de varietatea lor.

Romania a scazut in prezent la sub 20 de milioane, totalizand 19,7 milioane de locuitori. Dintre acestia, peste jumatate, adica 10 milioane sunt utilizatori de internet, Romania avand o rata de penetrare a internetului de 49,76% – acest lucru nu este foarte diferit fata de 2013. Ar merita mentionat, totusi, ca Romania are cea viteza cea mai mare de download din Europa si se situeaza pe locul sase in lume, intrecand state precum Suedia si Olanda, si aflandu-se dupa state ca Japonia si Coreea de Sud.

Utilizatorii de internet pe telefonul mobil sunt in crestere, urcand de la 8,2 de milioane in 2013 la peste 10 milioane la sfarsitul anului 2014. Surprinzator este faptul ca numarul utilizatorilor din mediul rural al internetului pe mobil este mai mare decat cel al utilizatorilor din mediul urban. In ciuda acestui fapt, cei mai multi cumparatori din mediul online provin din regiunile urbane, cu un procent de peste 80%. Varsta medie este curprinsa intre 25 si 35 de ani.

Faptul ca cifra comertului online nu ar trebui sa ne surprinda. La urma urmei, dupa cum am precizat, Romania are printre cele mai rapide conexiuni de internet din lume si ne place sa ne simtim cat mai europeni si mai moderni – si ce este mai modern decat sa faci cumparaturi si sa-ti cumperi ceea ce vrei fara sa iesi din casa catusi de putin?

Internetul ne ofera posibilitatea de a cumpara absolut orice dorim, de la o carte sau un CD pana la un pat sau lucruri deocheate. Cu un singur click aici poti sa cumperi chiar si haine second hand, fara sa mai mergi la magazinul din colt. Sunt magazine specializate care fac livrari la domiciliu cu alimente.

Desigur, in ciuda vitezei mari de internet si a dorintei noastre de a ne europeniza (precum si faptul ca suntem tot mai lenesi), mai avem pana vom reprezenta o putere mare in comertul online. Momentan, ne aflam pe locul 50 in lume, dupa Bulgaria care se afla pe locul 49. In top trei se afla Germania (locul trei), Statele Unite (locul doi) si Regatul Unit (locul unu).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.