Clasa de elevi este principalul element prin care elevul este pus in valoare, prin care isi analizeaza propriile calitati si abilitati, astfel incat acesta sa dea un randament pozitiv in desfasurarea activitatilor de invatare, optand pentru un rezultat scolar optim.

Cunoscuta ca una dintre metodele de invatare, competitia se aplica in permanenta, in mod individual pentru fiecare personalitate, astfel incat elevul sa dobandeasca competente serioase. Competitia reprezinta un mod de autodepasire a sinelui si in cadrul acesteia intotdeauna se vor remarca acei elevi buni, talentati, care isi doresc performante ridicate, lasandu-i in urma pe ceilalti.

Avantajele competitiei in clasa de elevi

In unele cazuri, competitia are avantaje pe plan motivational, astfel incat elevul este supus unei interactiuni slabe intre colegi, impiedicandu-i pe ceilalti sa reuseasca, sa isi ascunda sentimentele, sa se simta lipsiti de incredere, sa detina un sentiment de frustrare sau nesiguranta. Privita din acest punct de vedere, aceasta metoda, de competitie este bine a fi aplicata doar la elevii cu acelasi nivel de cunostinte cognitive.

Dezvoltarea spiritului individual in cadrul unei activitati de grup constituie premisa de afirmare a elevului astfel incat aceasta se indeamna la autoeducatie, isi doreste sa se afirme, invata in permanenta, isi dezvolta spitirul individual, refuza sa imparta sarcinile cu alti mebri ai unei echipe, are un caracter oarecum egoist, nu isi doreste sa  coopereze si sa dea din cunostintele sale si altora, se multumeste sa duca la bun sfarsit sarcinile incredintate, nefiind necesara prezenta altora in cercul sau.

Elevul competitiv isi asuma intotdeauna rolul de lider, avand o prea mare incredere in fortele sale proprii, reusind intotdeauna sa duca la bun sfarsit sarcinile incredintate. Profesorii care aplica aceasta metoda in cadrul clasei de elevi trebuie sa fie preocupati de relatiile competitive dintre elevii unei clase, astfel incat acestea sa nu neglijeze si alti elevi, care necesita un ajutor suplimentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.