Nu e chiar atat de usor sa fii un urs polar. Pradatorii arctici- a caror viata depinde constant de nivelul apelor marine dar si de stratul de gheata- se afla intr-o scadere rapida a numarului de exemplare.

Potrivit unei organizatii non- profit, numita Polar Bears International, in prezent exista mai putin de 25.000 de ursi polari care traiesc in salbaticie. De exemplu, aproape de sudul Marii Beaufort, populatia acestor ursi a scazut cu aproape 40% intre anii 2001 si 2010, de la 1500 la 900 de exemplare. Iar, pe masura ce habitatul lor se micsoreaza, acestia au inceput sa adopte un comportament destul de ciudat. De curand, cinci ursi au amenintat o echipa de oameni de stiinta de la o statie meteo din Rusia, astfel ca acestia au ramas in interiorul statiei pentru mai mult timp.

In aceeasi zi in care a avut loc acest eveniment, in alta regiune arctica, oamenii de stiinta din Canada, Danemarca, Norvegia, Rusia si Statele Unite au anutat un plan de zece ani pentru a preveni extinctia ursilor polari. Actiunile includ conservarea habitatului ursilor polari, dar si abordarea unor actiuni pentru a impiedica accelerarea schimbarilor climatice.

De asemenea, presedintele Obama a devenit primul presedinte din lume care a vizitat zona arctica a Americii, calatorind prin mai multe orase din Alaska pentru a evidentia amenintarile reprezentate de incalzirea globala.

Resturi de mancare sub gheata

O echipa de cercetatori din Svalbard au observat recent un urs polar flamand mancand dintr-un delfin. Nimic chiar iesit din comun pana aici, insa ceea ce a surprins si mai tare a fost faptul ca acesta a acoperit resturile de mancare sub zapada, in ideea de a avea ce manca mai tarziu.

De asemenea, masa preferata a ursilor polari consta in conumul de foci. Chiar mai mult, aceasta a fost prima data cand oamenii de stiinta au vazut un urs mancand un delfin. Si, cu toate ca alte specii de urs- cum ar fi Grizzlie, isi lasa mancare pe mai tarziu, faptul ca ursii polari ingroapa mancarea intr-un „frigider” natural reprezinta un comportament neobisnuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *