Psihologii au demonstrat ca oamenii nu judeca in mod corect propriile abilitati, de la simtul umorului pana la probleme de matematica. Cei dintre oamenii care judeca sunt cei mai rai dintre toti.

Asa-i ca esti destul de destept? Mai esti si inteligent si amuzant pe deasupra. Desigur ca esti..la fel ca mine. Dar ce-ar insemna daca ne-am insela in aceasta privinta? Psihologii au demonstrat ca suntem mult mai susceptibili de a fi orbi cand vine vorba de propriile noastre defecte, decat poate ne dam seama. Acest lucru ar explica de ce multi oameni, care sunt incompetenti sunt si foarte enervanti, si mai si adauga o doza sanatoasa de smerenie catre propriile noastre sentimente.

In anul 1999, Justin Kruger si David Dunning de la Universitatea Cornell, New York, au realizat anumite teste pentru a observa daca unii oameni intr-adevar nu dispun de competente sau abilitati sau daca exista o lipsa de constientizare a capacitatilor lor.

De asemenea, acestia au fost interesati de a testa o serie de comedianti. Acestia au cerut unui numar de comedianti sa evalueze un numar de 30 de glume. Apoi, un numar de 65 de studenti au fost rugati, de asemenea, sa evalueze aceste glume, si sa le acorde note, pentru ca cercetatorii sa observe daca judecata lor se potriveste cu cea a profesionistilor. Cei care s-au crezut experti, au avut rezultate obisnuite, iar cei care s-au dovedit cei mai buni in evaluarea glumelor, si care se considerau obisnuiti, si-au expus parerea cu nesiguranta.

Oamenii destepti sunt idioti. Da, pentru niste oameni destepti ei sunt destul de prosti. Acestia gandesc insa mult prea mult, in timp ce prostii actioneaza si au mai multa incredere in ei. De asemenea, oamenii destepti se plictisesc repede, intrebandu-se ce ar mai putea face sau ce ideea ar fi mai buna pentru ca un lucru sa functioneze, in loc sa se intrebe ce anume au facut si chiar a dat roade (poate ca ar trebui sa mai repete).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.