Probabil ca primul lucru pe care il invata copiii despre culori tine de numele acestora. Numai dupa ce invata numele, copiii incearca sa le amestece pentru a vedea ce culoare obtin- sa zicem albastru si galben inseama verde. Insa, ce ar fi daca nu ne-am invata copiii sa eticheteze culorile cu nume specifice? Imagineaza-ti cat de diferita ar fi perceptia lor asupra culorilor.

Doi designeri din Japonia- Yusuke Imai si Ayami Moteki- cunoscuti si ca Ima Moteki, au venit cu o idee foarte simpla dar pur si simplu ingenioasa si care ar putea schimba modul in care invatam si gandim despre culori. Acestia au inventat o paleta de culori numita „Nameless Paint”, formata din tuburi de culoare care nu au nicio denumire. In schimb, acestia au inclus ecuatii care implica cele trei culori primare- magenta, galben si cyan- si care sunt proportiile necesare pentru a crea o noua culoare sau nuanta.

Nameless Paint

De fapt, modelul de culoare care cuprinde cele trei nuante principale este utilizat pe scara larga in imprimare, cu scopul de a produce o gama larga de culori din numai trei pigmenti. Nameless Paint foloseste acelasi concept, in ideea de a intelege mai bine in ce mod lucreaza culorile si ce culori primare sunt necesare pentru a fi amestecate cu scopul de a obtine o noua culoare. Potrivit designerilor, a invata numele culorilor inca de la o varsta frageda are un imact negativ asupra perceptiei copiilor. „Prin faptul ca nu sunt atribuite nume culorilor, ne dorim sa extindem definitia a ceea ce poate fi o culoare, dar si a diferitelor nuante care pot fi create prin amestecarea lor”- sustine Imai.

Inainte de a deveni disponibil pe piata, concepul de Nameless Paint a castigat un premiu de design in anul 2012. Incepand din aceasta luna, setul de vopsele va incepe sa se vanda pe piata din Japonia pentru un pret de numai 15 dolari. O inventie atat de simpla ar putea modifica modul in care generatiile viitoare vor percepe culorile, dar si in ce mod pot sa contribuie acestia pentru a-si imbunatati potentialul creativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *