CentraliaCentralia

In mai 1962, cetatenii din Centralia, Pennsylvania au angajat un grup de pompieri voluntari pentru a curata groapa de gunoi a orasului. Prin „groapa de gunoi” ma refer la „mina abandonata in care isi aruncau gunoiul”, iar prin „curata” ma refer la „au dat foc”. Dupa ce au ars gunoiul, pompierii au luat curajoasa decizie de a nu a stinge focul.

Evident, focul s-a raspandit rapid, raspandindu-se prin mina si crescand in itensitate. Semne de intrebare au inceput sa apara cand infernul subteran a inceput sa provoace stricaciuni terenului de deasupra si sa distruga sectiuni ale drumului de-a lungul municipalitatii, facand fumul sa se ridice de dedesupt.

Oamenii au inceput sa se imbolnaveasca atat din cauza fumului toxic care iesea din pamant, cat si din cauza scaderii nivelului de oxigen, pe masura ce iadul ascuns il consuma din aer.

In ciuda bolilor, a drumurilor stricate si a coloanelor de fum sadanic aparute brusc, nu s-a acordat o atentie speciala orasului si evenimentelor pana in anul 1979 cand proprietarul unei benzinarii a observat ca rezervoarele lui au atins temperatura de 79 de grade Celsius.

Statul Pennsylvania a admis intr-un final ca localitatea Centralia ardea din interior cand, in anul 1981, un baiat de 12 ani aproape ca a fost inghitit de gradina din spate a buncii lui. Dupa ce au auzit povestea, pompierii responsabili nu au replicat cu nimic, probabil pentru ca erau prea ocupati sa nu stinga alte incendii.

In momentul in care atentia nationala s-a indreptat asupra incidentului, Congresul a cheltuit 42 de milioane de dolari intr-un efort masiv de relocare a locuitorilor. Majoritatea, temandu-se de o distruge totala a asezarii si de picarea in Pamant (la propriu), au acceptat ofera si s-au mutat in orasele din imprejurimi.

Totusi, in jur de 1.000 de locuitori au ales sa ramana. De fapt, pana recent, inca mai existau cativa cetateni (zece in 2010), care au considerat ca e mai important sa nu lasi indimidat, decat sa locuiesti intr-un loc care nu este constant mistuit de flacari.

Cateva cladiri inca mai exista, majoritatea fiind distruse de catre Stat sau de natura. Focul continua sa arda si astazi si se considera ca va mai arde pentru urmatorii 250 de ani. Orasul a reprezentat inspiratia pentru jocul video de succes „Silent Hill”.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *