Daca stam bine si ne gandim, cu totii ne dam seama ca reclamele sunt facute ca sa ne minta. Nimeni nu crede cu adevarat ca daca folosesti Axe femeile vor incepe sa apara de peste tot, si nici nu cred ca o pasta de dinti este capabila sa faca un zambet mai stralucitor. Cu toate acestea, exista anumite ipoteze de baza cu care ne-am obisnuit atat de tare ca, ori le luam de bune, ori nici nu le mai bagam in seama.

Cuvintele inseamna ceva

Experienta lunga si amara a vietii ne-a invatat ca „deluxe” inseamna, de fapt, „orice inafara de”. Dar, cum ramane cu cuvintele care au o definitie clara? Anul trecut, un grup de consumatori au realizat un studiu care a ajuns la concluzia ca produsele „light” inseamna „neexistente”. De exemplu, un pachet de biscuiti „light” in grasimi ar putea sa ne faca sa ii cumparam, insa, ceea ce se intampla cu adevarat este groaznic: oamenii de stiinta au constatat, in urma unui studiu, ca exista o diferenta foarte mica intre produsele „regular” si cele „light”. Problema consta in faptul ca agentii de publicitatea jongleaza intre definitia juridica a unui termen si cea obisnuita.

Numerele chiar inseamna ceva

Cei mai multi dintre noi sunt familiarizati de reclamele TV si de popularitatea produselor in randul oamenilor. Probabil au auzit fraze ca „9 din 10 femei recomanda” sau „locul unu in tara”. Insa, astfel de numere afecteaza intreaga industrie. De exemplu, uleiul de peste: in urma cu cativa ani, o companie a declarat ca uleiul de peste este produsul numarul unu care ajuta copiii sa se concentreze mai usor. Bineinteles aveau datele si statisticile necesare, dar chiar si asa, puteau sa minta. Asa ca au si mintit populatia: datele pentru studiu proveneau, de fapt, de la un studiu realizat pe Omega-3, nu pe ulei de peste. Intre timp, un studiu realizat pe ulei de peste a demonstrat, cu adevarat, ca nu exista nicio diferenta intre cele doua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *