Probabil ca-ti rupi prea mult timp din zi pentru a sta si te gandi la cat de important este elementul chimic benzen pentru viata ta, insa acesta a revolutionat productia unor lucruri ca masinile, cauciului, combustibilul, hainele de piele si alte lucruri fara de care Fonzie nu s-ar fi descurcat. Benzenul a jucat si un important rol pentru explozivele folosite in Primul Razboi Mondial. Acesta este folosit in tot si in toate, asta incerc sa va spun, asa ca sa ne dam seama cum sa-l producem a reprezentat o chestie destul de importanta.

Asta il aduce in discutie pe Friedrich August Kekule von Stradonitz, care pe la mijlocul anilor 1800 era cel mai apropiat lucru pe care stiinta il avea fata de un star rock. Unii pot atribui asta numelului ridicol de pretentios, in timp ce altii considera ca faptul ca a descoperit principiile structurii chimice, descoperire care era practic „Stairway to Heaven”-ul zilele respective.

Kekule isi cauta urmatoarea mare provocare: de cativa ani buni, oamenii de stiinta au tot incercat sa descopere structura moleculara a benzenului pentru ca, din nou, erau destul de siguri ca acest lucru va schimba lumea. Totusi, fiecare configuratie de molecule pe care au incercat-o nu a functionat dintr-o varietate de motive, o problema pe care si Kekule avea sa o intampine curand in propriile lui experimente. Asta, pana in momentul in care a avut un vis despre serpi.

Epuizat intr-o zi, Kekule s-a decis sa traga un somn la gura sobei. Adormit, acesta a avut un vis in care era inconjurat de serpi care s-au aranjat sub forma de hexagoane. Cand s-a trezit, Kekule si-a dat seama ca aceasta era forma moleculelor de benzen pe care incerca cu disperare sa le descopere.

Legenda spune ca dupa ce acesta s-a trezit, a lucrat toata noaptea pentru a recrea ceea ce vazuse in vis, probabil petrecand tot timpul incercand sa lege cativa serpi de gradina unul de altul. Sau poate ca pur si simplu nu a mai vrut sa adoarma si sa aiba mai multe cosmaruri. Oricum, ideea e ca a functionat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.