Din oarecare motiv, avem tendinta sa nu luam prea in serios lucrurile pe care ni le recomanda oamenii de stiinta. Toata lumea stie ca micul dejun este masa esentiala a zilei, insa nu prea stiu oameni care sa urmeze acest fapt, majoritatea sarind peste cu totul. Trebuie sa dormim undeva intre sapte si noua ore pe noapte, insa majoritea oamenilor se culca dupa ora 12 noaptea, desi dimineata trebuie sa se trezeasca devreme. Sa nu uitam ca daca nu esti obosit, nu adormi imediat, oricum, deci timpul pe care il calculezi ca fiind dormit este si mai scurt, de fapt. Toti specialistii ne spun sa facem miscare, insa cati dintre noi fac asta? De multe ori, nu e doar un refuz, ci suntem mult prea obositi dupa activitatile de peste zi pentru a mai iesi la alergat sau – Doamne fereste! – sa mergem la sala. Apoi ne plangem toti ca suntem obositi si grasi.

Pana va gasi cineva o modalitate care sa ma convinga ca dupa ore de stat la munca mai trebuie sa ies si la alergat cateva ture de teren, m-am gandit sa va prezint cateva lucruri pentru al doilea punct mentionat, anume, somnul, mai exact, cum sa dormim mai bine pentru a fi odihniti a doua zi.

In primul rand, trebuie sa tinem cont de faptul ca recomandarea de sapte – noua ore este reala. Poti functiona si cu mai putin, insa nu la capacitatea maxima. Mai nou, lumea spera ca somnul de patru – sase ore ii va ajuta, insa cercetatorii de la o universitate din California au descoperit ca doar 3% prezinta gena care iti permite sa dormi mai putin de sapte ore si sa te prezinti in regula a doua zi.

Mai trebuie avut in vedere si faptul ca ora optima de somn a organismului este in intervalul 22 – 4, ceea ce inseamna ca daca adormi la ora 1 pierzi deja trei ore importante ale somnului, pe langa cele pe care le pierzi daca e nevoie sa te trezesti inainte de terminarea programului de sapte – noua ore de somn. Astfel, se cumuleaza foarte multa oboseala, care te afecteaza si se resimte in timp.

Un lucru care iti garanteaza un somn odihnitor il reprezinta asternutul in care dormi. O perna nu prea tare, nici prea moale si lenjerii de pat bumbac pot face miracole pentru somnul tau.

Un lucru mai greu de facut, insa recomandat de catre specialisti este sa eviti televizorul si statul pe internet, fie ca e vorba de computer, laptop sau telefon, deoarece acestea iti deranjeaza ochii, trimitand semnale gresite la creier, facandu-te sa adormi mai greu. Aparitia somnului si linistea lui pot fi ingreunate si de genul programului urmarit: daca te uiti la un film horror inainte de culcare, chiar daca nu a fost foarte infricosator, s-ar putea sa-ti afecteze somnul foarte mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.