Educatia copilului nostru a trebui sa fie cel mai important lucru din viata noastra, dar mai ales a lor, asa ca suntem nevoiti sa fim atenti in toate etapele de educatie. Modul in care comunicam cu ei spune destul de multe despre comportamentul pe care acestia il vor avea in viitor, astfel ca excesele ar trebui evitate pentru a nu se ajunge la o situatie urata atunci cand ajunge adolescent.

Psihologii in educatia copiilor sunt de parere ca fiecare micut este descris de unicitate, are propriile nevoi si da dovada de un comportament diferit fata de cei din jurul sau. De asemenea, pentru fiecare copil in parte, parintii sunt nevoiti sa se adapteze si sa dea dovada de intelegere, astfel incat sa se adapteze cu cerintele copilului. Psihologul Iuliana Fulas, expert in educatia copiilor, este de parere ca cei mai multi parinti dar si invatatori nu stiu cum sa comunice corect cu cei mici.

„De exemplu, am realizat ca o multime de parinti nu stiu sa se exprime corect in fata copiilor. Expresia <Nu faci cum trebuie!> ar trebui inlocuita cu <Este normal sa gresesti!>, aceasta din urma fiind o varianta mai educativa. Greseala este o actiune fireasca in procesul de dezvoltare al copilului, asa ca acestea trebuie vazute ca oportunitati de invatare. Reactiile negative din partea parintilor pot afecta destul de mult pe cei mici, deoarece expresiile negative pot da nastere, la maturitate, la sentimente de vinovatie, astfel ca se ajunge la o inhibare a creativitatii.”- sustine psihologul Iuliana Fulas.

Nu mai acuza copilul

Parintii tind sa mai estompeze din dorintele copiilor, spunandu-le ca sunt prea rasfatati. „In momentul in care copiii cer mai mult decat ceea ce li se ofera si nu obtin ce vor, parintii incep sa spuna ca cei mici sunt prea egoisti si rasfatati. Ei bine, ceea ce invata copiii de fapt este sa renunte la ceea ce isi doresc, decat sa lupte pentru acel ceva.” Psihologul Iulia Fulas mai sustine ca nu este nimic rau in a ne dori mai mult de la viata, insa parintii trebuie sa isi educe copilul folosind o comunicare mai calma, lipsita de nervi. Chiar daca copilul isi doreste ceva anume, parintii nu trebuie sa execute, ci trebuie sa-l faca sa inteleaga ca e bine sa-si doreasca ceva, dar pentru a obtine un anumit lucru este nevoie de multa munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *