In noiembrie 2014, Italia si-a terminat misiunea de cautare si salvare, numita Mare Nostrum. Aceasta a fost inlocuita cu o operatiune a Uniunii Europene mult mai ieftina si mai limitata, numita Triton, care se axeaza pe patrularea a 30 de mile nautice a coastei italienesti. Organizatiile de salvare considera ca scaderea efortului de ajutor a pus viata mai multor migranti la risc. Dupa multe discutii, liderii Uniunii Europene au fost de acord sa tripleze fondurile pentru Triton catre 120 de milioane de euro, aducand operatiunea la nivelul la care se afla Mare Nostrum al Italiei.

La un summit de urgenta de pe 23 aprilie, liderii Uniunii Europene au promit ca vor mari patrulele maritime din Mediterana, vor opri retelele de traficanti de oameni si vor captura si distruge vasele inainte ca migrantii sa se urce pe ele. Totusi, orice fel de actiune militara ar trebui sa se conformeze legilor internationale. Haosul din Libia distrusa de razboi ramane o problema uriasa.

Promovarea drepturilor imigrantilor saraci este dificila, din moment ce climatul economic este inca intunecat, multi europeni fiind someri si se tem de muncitorii straini, tarile Uniunii Europene fiind de pareri diferite legat de cum ar trebui impartasit calvarul refugiatilor.

De ce este Libia o problema atat de mare in criza curenta?

Doua guverne rivale se lupta pentru control in Libia, iar asa numitii militanti ai Statului Islamic (ISIS) au intrat si ei in peisaj. Haosul a oferit traficantilor de oameni libertatea de a exploata migrantii, fara o interventie adecvata din partea autoritatilor. Uniunea Europeana si Natiunile Unite sper ca o intelegere politica poate sa fie stabilita pentru a aduce o oarecare stabilitate in Libia, insa, pana acum, nu exista prea mari sanse de progres. De asemenea, statele europene ezita foarte mult sa trimita forta militara in acea zona, desi probabil ca ar fi mai bine, decat sa stea degeaba si apoi sa se planga de imigranti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *