Pizza este un tip de paine intinsa cu sos de tomate si cascaval deasupra care este gatita in cuptor. Adesea deasupra mai sunt presarate si carnuri, diferite tipuri de legume si o varietate de condimente. Termenul dateaza cel putin din secolul al X-lea, dintr-un manuscris latin gasit in Gaeta, Italia centrala. Pizza moderna a fost inventata in Napoli, Italia, felul de mancare si variantele sale devenind populare in multe zone ale intregii lumi.

In 2009, ca urmare a cererii Italiei, pizza napolitana a fost inregistrata in Uniunea Europeana ca specialitate traditionala garantata. Associazione Verace Pizza Napoletana (Adevarata Asociatie Napolitana de Pizza) este o organizatie non-profit fundata in 1984 cu centrul la Napoli. Aceasta are ca scop promovarea si protejarea „adevaratei pizza napolitane”.

Pizza este vanduta proaspata, inghetata sau in portii. Diferite tipuri de cuptoare sunt folosite pentru a o gati, existand multe variante de pizza. Alte mancaruri similare sunt preparate din ingrediente folosite de obicei pentru pizza, precum calzone si stromboli.

Originea cuvantului „pizza” nu este sigura. Termenul „pizza” apare pentru prima data intr-un text latin din orasul Gaeta, situat catre sudul Italiei, in anul 997, care zice ca locatarul unei anumite proprietati trebuie sa-i ofere episcopului din Gaeta „duodecim pizze” („12 pizza”) in fiecare prima zi de Craciun si altele 12 in fiecare Duminica a Pastelui.

Unii sugereaza ca „pizza” ar proveni din cuvantul grec antic „pikte”, care inseamna „produs de patiserie fermentat”, care in latina a devenit „picta”, apoi „pitta” si intr-un final, „pizza”.

Cea mai mare pizza din lume a fost creata in Johannesburg in Africa de Sud, avand un diametru de 37.4 metri. La crearea sa s-au folosit 500 de kilograme de faina, 800 kilograme de branza si 900 kilograme de piure de tomate. Recordul a fost stabilit pe data de opt decembrie 1990.

Cea mai scumpa pizza din lume se vinde in Londra si costa 100 de lire sterline.

Un comentariu la „Curiozitati despre pizza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.