Seat, una dintre cele mai faimoase firme producatoare de automobile din Europa, a fost infiintata 1950, in Spania, cu ajutorul companiei italienesti, Fiat, avand drept obiectiv popularizarea folosirii de automobile in perioada postbelica in aceasta tara. Productia a inceput in luna iunie a anului 1953, iar cinci luni mai tarziu, pe 13 noiembrie, aparea primul automobil Seat.

Seat-ul nu producea, insa, propriile modele, ci, de fapt, modele Fiat. Intr-adevar, diferentele vizibile dintre acestea erau mici, dupa cum se poate observa intre Fiat Panda si Seat Panda ori Fiat 600 si Seat 600.In 1982, cele doua companii au incetat colaborarea veche de aproape 30 de ani, insa a aparut o disputa in momentul in care modelul Ronda a fost lansat. Acesta era bazat pe Seat Ritmo, care, la randul lui, era bazat pe Fiat Ritmo. Cele doua companii s-au judecat, iar Seat a castigat. In ciuda faptului ca a primit dreptul de a exporta modelul in afara Spaniei, Ronda nu s-a bucurat de o mare popularitate.

In 1986, compania germana Volkswagen avea sa devina actionarul majoritar al companiei Seat, iar patru ani mai tarziu, actionarul unic. In unele tari din afara Europei, modele ca Ibiza, Inca si Cordoba sunt distribuite sub egida companiei Volkswagen, sub numele de Volkswagen Polo Playa, Volkswagen Caddy sau Volkswagen Polo Classic.

In perioada contemporana, Seat are ca demografic tinerii, promovand masini de sport precum Leon si Ibiza. Firma este disponibila in peste 70 de tari, precum Spania, Franta, Germania, Mexic, Venezuela, dar si Romania, unde s-a extins la sfarsitul anilor 1990. Cifra de afaceri a fost mare pentru toti anii, in 2007, de exemplu, avand o cota de 30% din segmentul masinilor de import. Criza economica din 2008, insa, a avut un impact puternic – ca urmare, intre 2008 si 2013, vanzarile de pe piata locala au scazut cu 78%. Cifrele s-au redresat dupa acel an, insa, iar lucrurile se intorc, treptat, pe fagasul normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *