Ventilatoarele industriale, dupa cum le spune si numele, sunt aparate utilizate in diferite procese si domenii ale industriei, avand ca scop oferirea unui flux ridicat de aer sau alte gaze. Procesul se realizeaza prin rotirea unui numar de lame conectate la un ax si actionate de un motor sau o turbina. Aceste ventilatoare industriale asigura un flux de aer avand debite variate, in functie de necesitati, ce pot ajunge pana la peste 50.000 metri cubi.

Utilizarile ventilatoarelor industriale sunt complexe, acestea asigurand un flux continuu de aer necesar in diverse operatiuni precum combustie, aerisire, transport de particule, evacuare, racire, curatare si purificare a aerului sau uscare. Industriile ce beneficiaza de aceste ventilatoare sunt din cele mai diverse: industria de energie electrica, productia si prelucrarea metalului, controlul poluarii, productia de ciment, petrochimie, minerit, prelucrarea produselor alimentare si multe altele.

Desi ambele tipuri de ventilatoare, atat cele de uz general, cat si cele industriale, par sa fie asemanatoare, exista cateva aspecte care le diferentiaza. Diferenta principala intre cele doua tipuri este reprezentata de cost, daca vrei sa verifici preturile gasesti aici ventilatoare industriale.

Ventilatoarele pentru scopuri generale sunt realizate din materiale si piese componente mai putin costisitoare, intrucat sunt destinate locuintelor sau spatiilor comerciale mici. Pe de alta parte, ventilatoarele industriale sunt realizate din materiale mai rezistente, implicit mai costisitoare, si sunt destinate pentru o utilizare prelungita, ofera o ventilatie si un flux de aer mai mare si continuu, indeplinind necesitatile stringente ale diverselor domenii ale industriei.

Aplicabilitatea ventilatoarelor industriale implica specificatii tehnice mai complexe, ventilatoare mai mari, astfel se impune un design special pentru o configurare ce va indeplini exact necesitatile. Multe modele acopera deja o gama larga de procese industriale. Un model potrivit este ales din catalogul companiei producatoare, iar apoi inginerii il personalizeaza, calculand dimensiunile necesare si adaugand optiunile clientului cu privire la materialele si piesele folosite, pentru optimizarea performantei si durabilitatii.

Toate ventilatoarele industriale trebuiesc realizate la performantele cerute, mentinandu-se de asemenea si integritatea lor structurala. Fiecare model asigura un anume debit si o anumita presiune, iar in functie de domeniul in care va fi folosit, va avea viteze mai mari, va putea opera in medii in care sunt prezenti agenti chimici corozivi sau temperaturi extreme. Ventilatoarele mari, care functioneaza la viteze ridicate, necesita si energie mai multa pentru mentinerea in functionare a structurilor rotative; designul trebuie sa inlature suprasolicitarea lor pentru a le mentine intr-o buna stare de functionare o perioada indelungata de timp.

Chiar si dupa achizitionarea unui ventilator industrial, fie ca este un model deja existent sau unul realizat la comanda, se impune si verificarea si testarea lui ulterioara, pentru a se optimiza performanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *