Adaptarea sistemului de invatamant romanesc la cel european impune o serie de masuri in structura acestuia, modificarea planurilor de invatamant si a materialelor didactice de la an la an, astfel incat pana in anul 2020 Romania va trebui sa fie suspusa standardelor europene in totalitate.

Impunerea unei educatii financiare la nivelul invatamantului primar reprezinta un real folos pentru elevi, astfel incat acestia vor fi capabili sa inteleaga care sunt semnificatiile banilor, ceea ce reprezinta o banca si care este rolul acesteia in societate. Dar de asemenea implica studierea unor notiuni mai specifice, precum rata dobanzii, credite, sisteme de plata, notiuni pe care probabil multi dintre noi le-am studiat la nivelul liceului. Pe de o parte este bine ca elevii sa aiba notiuni necesare, notiuni de baza cu fundamente economice si financiare, iar pe de alta parte structura acestor manuale este destul de complexa si supun elevii la un stres major de retinere a informatiilor predate, incarcandu-i cu prea multe informatii intr-un timp relativ scurt.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a spus ca si-a dorit mereu ca in Romania sa se predea de la scoala primara educatia financiara, la fel ca in alte tari europene, dar nu s-a gandit la impactul pe care il poate avea asupra copiilor si asupra dezvoltarii acestora. Desi manualul este plin de joculete experimentale, ca de exemplu decuparea unei bucati dintr-o bancnota de 1 leu desenata pe o pagina in ideea de a asambla mai apoi hartia, ca un fel de puzzle, este foarte dificil de parcurs. Iar imaginile pe intelesul tuturor cu privire la banii romanesti pe piata, de la monezi la hartii sunt atragatoare si explica banii pe intelesul tuturor, in masura in care elevii dobandesc informatii cu privire la folosul si importanta acestora, modalitatea de obtinere si grija cu care trebuie sa fie cheltuiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *