Costurile de producere a energiilor regenerabile au scazut destul de mult in ultimii ani, insa, din pacate, a crescut pretul energiei obtinute datorita gazelor naturale, a combustibililor nucleari si a carbunilor.

Energiile regenerabile reprezinta energia viitorului, fiind mai putin costisitoare si mai prietenoasa cu mediul, iar din aceasta cauza din ce in ce mai multe state adopta acest stil de viata mai ”verde”. Un exempu foarte bun in acest domeniu este Franta, care adopta masuri ecologice pentru salvarea de la accelerarea cresterii temperaturilor datorate schimbarilor climatice.

Cu toate ca, in prezent, energia pe gaze, carbune sau combustibil este mai ieftina decat cea solara, asta nu inseamna ca nu putem sa ne schimba stilul de viata. Astfel, potrivit unui raport-Projected Costs of Generating Electricity realizat de catre o agentie din domeniu, costul producerii unui megawat ora de energie care foloseste gaze, combustibil sau carbune, a ajuns la suma de 100 de dolari in decursul acestui an, in timp ce energia solara inregistreaza un cost de aproape 200 de dolari. Cu toate acestea, valoarea energiei solare a scazut extrem de mult in ultimii ani, in 2012, costul acesteia fiind de 500 de dolari.

Reducerea emisiilor de carbon

Asadar, costurile implica si calculul investitiilor, intretinerea de instalatii si a carburantilor utilizati. Aceste concluzii au aparut in urma unui nou acord, care urmeaza sa se incheie la Paris, intre 190 de state care lupta pentru reducerea emisiilor care apar in urma folosirii de combustibili fosili.

Cea mai mare sursa de emisii de dioxid de carbon revine industriei in care se foloseste energia din carburanti- inclusiv cea de carbuni. Asadar, decizia cu referire la viitoarele surse de alimentare energetica va influenta destul de mult schimbarile climatice.

Marea Britanie urmeaza sa ia o decizie finala referitoare la dezvoltarea centralelor nucleare, in timp ce Germania a crescut generarea energiei din carbune, cel mai poluant carburant fosil, in urma inchiderii centralor atomice, dupa dezastrul de la Fukushima, in Japonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *