Feminismul reprezinta o colectie de miscari si ideologii care doresc emanciparea femeii prin oferirea drepturilor egale din punct de vedere social, politic, economic, cultural si personal pentru femei, dupa secole in care au fost subjugate de catre barbati. Sa nu uitam ca acum mai putin de 100 de ani in multe state ale lumii femeile nu puteau inca sa voteze, de exemplu, ori faptul ca in perioada comunista avortul era interzis, multe femei apeland la un avort acasa, lucru care adesea rezulta in complicatii sau deces – acest lucru se intampla chiar daca nu fusese dorinta femeii de a ramane gravida, sarcina rezultand dintr-un viol, de exemplu. Si, sa nu uitam, ca in Arabia Saudita, in prezent, femeile inca nu au dreptul sa conduca.

Foarte mult timp barbatii s-au opus emanciparii femeilor, sufragetele fiind luate in deradere, fiind adesea reprezentate prin caricaturi care le infatisa ca pe niste monstri care urasc barbatii si nu le pasa de copiii lor, punandu-si barbatii sa aiba grija de acestia si de casa, in timp ce ele jucau poker, fumau trabucuri si beau whisky – in principiu, rolurile erau doar inversate, de fapt.

Evident, este placut sa ai un sclav legal acasa, cineva care sa te astepte cu masa pusa acasa si sa nu te mai deranjeze cu nimic dupa ce vii de la serviciu, sa nu comenteze cand pleci de acasa noaptea fara sa spui unde si sa poti sa dai in persoana aia fara sa te reclame la politie. E ciudat cat de mult o femeie care nu este macar usor emancipata are in comun cu sclavii de pe plantatie. In momentul in care barbatul a ridicat mana asupra ta, lucrurile sunt destul de evident. Daca astepti sa te si bata, ca apoi sa-l ierti, nu poti spune ca e doar vina lui, deoarece nu te obliga nimeni sa mai locuiesti cu el – decat statutul social. Statut social pe care il poti capata si singura, daca urmezi cursurile unei facultati si ai veniturile tale proprii, care te pot ajuta intr-o situatie de criza. Daca barbatul stie ca nu ai unde sa pleci si depinzi de el, va profita de acest lucru. Daca stie ca exista riscul sa pleci in momentul in care nu se mai poarta cum trebuie, se va purta cum trebuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *