Conceptia gresita

Inainte de Google, daca aveai intrebari al carui raspuns nu-l stiai, trebuia sa intrebi un prieten, vecin sau pe cineva din familie. Google nu a fost primul motor de cautare care a eliminat interactiunea umana din procesul de aflare al informatiilor, insa a fost cel care s-a priceput cel mai bine sa gaseasca ceea ce cauti. Si, atata timp cat stergeai istoricul cautarilor dupa, puteai sa citesti sau sa vizionezi cele mai dubioase lucruri din lume, fara sa mai stie nimeni altcineva.

Realitatea

Se pare, insa, ca Google inregistreaza absolut tot ceea ce cauti. Acea noapte singuratica de acum cateva luni cand ai cautat raspunsul la o intrebare pe care nu aveai curajul sa i-o pui nimanui? Aceasta e inregistrata in serverele Google, corelate cu adresa ta de IP si socant de multe alte informatii personale.

Dar Google nu te urmareste doar pasiv – daca folosesti Google pentru a naviga pe Web, este foarte probabil ca ti s-a instalat un cookie in browser care inregistreaza fiecare pagina vizitata, fiecare formular completat si fiecare conversatie avuta. Google vede tot si inregistreaza totul pentru cel putin noua luni.

Privacy International declara ca noua luni e un caz bun, de fapt. Chiar daca ai folosit doar cateva dintre serviciile gratis oferite de Google, compania inregistreaza o cantitate foarte mare de informatii despre acel utilizator, adesea pentru o perioada de timp nedeterminata, fara limite clar sau sa se stie exact pentru ce anume sunt folosite.”

Desigur, toata afecerea Google consta in a stii ce anume cauti si, stiind totul despre tine, usureaza sarcina. Daca vei cauta pe Yahoo! o faza gen „rimjob”, acestia ar putea sa-ti prezinte clipuri cu LeBron James, dar Google stie mai bine. Produsele Google functioneaza mai bine daca stiu mai multe despre tine.

In plus, nu e ca si cand oamenii vor citi vreodata toate lucrurile pe care le-au inregistrat despre tine. Pai, nu pana cand nu vor avea un motiv sa o faca, cel putin. Directorul Google, Eric Schmidt, a declarat in 2009 ca: „Daca ai faci ceva de care nu ar trebui sa mai stie nimeni altcineva, poate ca nu ar trebui sa faci acel lucru in primul rand.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *