Labuta de iepure este un talisman atat de popular, incat il poti cumpara de la o taraba din piata, unde il poti gasi si intr-o varietate de culori, pentru ca partea macelarita a unul animal pe care o porti drept breloc trebuie sa se potriveasca perfect cu vestimentatia, nu?

Sunt foarte multe posibiltiati care sugereaza originea labutei de iepure ca talisman, dar cea mai plauzibila este legata de Hoodoo, un tip de spiritualitate care a aparut in urma contopirii dintre instructiunile africane pentru vraji si influenta vesticilor in timpul sclaviei. Ca alte tipuri de vraji, Hoodoo are ocazional nevoie de oase. Cand practica necesita folosirea oaselor de oameni si nimeni nu voia sa taie pe cineva pentru bucati din oase, practicantii Hoodoo foloseau oase de animal drept substitut.

Folcloristul Bill Ellis este de parere ca in perioada in care americanii nu erau tocmai prietenosi, sa zicem, cu populatia de culoare, multi dintre acestia isi puneau speranta in iepure, care este reprezentat, in mod traditional, ca fiind un animal inteligent in folclorul african.

Albii au preluat ideea de laba de iepure ca talisman norocos si au inceput sa le poarte si ei sau sa le vanda, adaugand tot felul de reguli care sa asigure ca aceasta este plina de magie nefasta, logica fiind ca daca aduni destul rau intr-o laba de iepure si o porti cu tine, raul te va ocoli.

Voi ce parere aveti? Purtati labute de iepuri pentru noroc? Credeti in asa ceva? Dar in alte talismane?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.