Lapsusul este un termen folosit pentru a descrie o situatie in care brusc o persoana nu-si mai poate aduce aminte un lucru, ca atunci cand mergi intr-o camera si nu mai stii de ce. Insa de ce se intampla asta?

Pentru foarte mult timp a fost considerat doar unul dintre acele mistere ale creierului, dar oamenii de stiinta au facut niste studii si au descoperit ca ale noastre creiere functioneaza ca un calculator, avand un fel de sistem „sleep mode”. Acele lapsusuri nu erau doar momente de tip eroare, dar momente planificare de oprire a activitatii. Cu pana la 30 de secunde inainte ca acesta sa se produca, cercetatorii au observat ca centrele de relaxare ale creierului s-au aprins, in timp ce unele s-au intunecat.

Modul „somn” exista in creier pentru acelasi motiv pentru care exista si intr-un calculator: pentru a conserva energia. Studiile au descoperit ca aceste momente apar cand esti in procesul de a face o activitate pe care ai facut-o de o multime de ori, ceva de rutina. Partea de gandire a creierului crede ca nu mai e nevoie sa faca ceva in acele momente si „adoarme”.

Problama este, desigur, ca foarte multe dintre acele lucruri repetitive sunt si cele mai importante pe care le facem in cursul unei zile. Unii dintre noi au locuri de munca in care daca nu facem ceea ce trebuie ar putea sa duca la un incendiu. Studiile au aratat ca realizarea brusca a acestui fapt, anume ca „doarme” creierul, il face sa se trezeasca si sa intre in actiune.

Oamenii de stiinta lucreaza la o caciula care sa citeasca gandurile cand esti in acele 30 de secunde de pana la „oprirea” creierului, pentru a-l impiedica sa faca asta. Probabil asta e foarte util pentru oameni a caror loc de munca reprezinta un pericol, in caz ca dispare concentrarea, precum dresorii de lei sau ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.