Dupa o scurta perioada de popularitate la sfarsitul secolului al XIX-lea si la inceputul secolului al XX-lea, masinile electrice se intorc pe piata cu un amplomb. Reintoarcerea lor poate sa fie atribuita partial faptului ca masinile care consuma combustil au inceput sa fie criticate tot mai mult pentru faptul ca prezinta riscul de a polua mediul inconjurator, iar pe de cealalta parte, pretul combustibilului a inceput sa creasca mult in ultimii cativa ani. Deci, daca viitoare cand intri pe depozitulautoonline, ai grija la piesele carei masini te uiti.

Masinile electrice produse astazi par mult mai bune decat predecesorii lor, dar sunt ele pregatite sa domine masinile pe baza de combustibil? Ultima data cand au incercat sa se impuna in sectorul automobilellor, au fost eliminate de catre masinile cu combustile interna. Au vreo sansa de data asta? Singurul mod prin care putem afla este sa facem o comparatie intre cele doua.

Masinile electrice versus masinile pe baza de combustil

 

Diferenta principala dintre cele doua este sursa puterii pe care o folosesc. In cazul masinilor pe baza de combustibil, acesta este depozitat in rezervor, oferindu-i putere motorului. Motorul ofera putere sistemului de transmisie care, la randul sau, pune in miscare rotile. Pe de alta parte, masinile electrice folosesc un set diferit de baterii pentru a oferi putere unui motor electric, care, la fel, porneste sistemul de transmisie si pune in miscare rotile. Masinile electrice care se afla in productie in ziua de astazi sunt mai bune decat predecesoarele lor. Ocupandu-se de mici chichite, producatorii au redus decalajul care exista intre masinile cu combustibil si cele electrice.

Faptul ca masinile electrice nu polueaza mediul inconjurator este probabil lucrul cel mai important care trebuie luat in considerare cand sunt comparate cu masinile utilizatoare de combustibil. Acestea din urma ard combustibil pentru a genera putere contribuind, deci, la poluarea mediului. Concentratia atmosferica a dioxidului de carbon – un produs al motorului cu combustie interna – a crescut foarte mult in ultimii ani, iar numarul tot mai mare al masinilor care-l produc a jucat un rol important in asta. Pe langa faptul ca nu polueaza mediul, faptul ca poti schimba setul de baterii in masina electrica acasa chiar tu mai reprezinta un avantaj, in timp ce trebuie sa mergi pana la o statie peco pentru a-ti face plinul in cazul unei masini care foloseste benzina sau motorina.

Desi masinile electrice prezinta cateva beneficii, exista si cateva dezavantaje. Printre numeroasele limitari, pretul lor ridicat este unul dintre cei mai importanti factori: din cauza costului ridicat de productie, pe langa setul bateriei cu litiu, putinele modele disponibile avand un pret foarte mare. De asemenea, absenta locurilor publice in care se poate face incarcarea face ca o calatorie lunga sa fie riscanta. Criticii sunt de parere ca nu este corect termenul de „nepoluant/prietenos cu mediul” nu este corect, deoarece acestea sunt dependente de electricitate, care, la randul ei, este produs prin arderea carbunilor. De asemenea, producerea bateriilor folosite in vehiculele electrice, precum si debarasarea de acestea afecteaza mediul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.