Unele din cele mai controversate subiecte din sistemul medical este lista de pacienti, considerata a fi o comoara de aur pentru cei mai multi medici de familie, astfel ca acestia din urma ajung sa isi vanda si sa isi cumpere pacienti fara ca acestia sa isi dea cel putin acordul. Considerata a fi cea mai reusita practica de a asigura finantare de la sistemul bugetar de stat, practica aceasta a devenit una cunoscuta si in mijloacele mass-media.

Astfel, conform statisticilor, cei mai multi medici de familie care ies la pensie sau care pleaca in strainatate la munca aleg sa isi vanda praxisul. Cum? Posteaza pe cele mai inedite site-uri medicale cereri si oferte despre intreaga lor afacere la cheie, compusa din infrastrcutura, constructie, echipamente medicale si in cele din urma lista de pacienti.

Unii dintre pacienti nici macar nu stiu ca au fost tranzactionati ca o moneda de schimb intre un medic si celalalt, si de cele mai multe ori realizeaza acest lucru atunci cand pasesc in cabinetele medicale de familie pentru o consultatie. Acolo observa ca nu mai apartin acelui medic de familie la care apartinea de mai bine de 10 ani, probabil. Cei mai multi pensionari desi constata acest lucru, afirma ca nu pot face nimic, incat se bucura ca este cineva care sa le monitorizeze starea de sanatate si sa le dea cate o reteta din cand in cand atunci cand se imbolnavesc.

Considerata o practica barbara, schimbul de pacienti pe sume neinsemnate, asigura celor mai noi medici o finantare pentru desfasurarea activitatii, incat este o regula ca un medic de familie sa aiba sub atenta monitorizare intre 1.000 si 2.000 de asigurati, incat sa nu isi piarda locul de munca. Astfel, condusi de gandul acesta, de a-si pierde locul de munca, medicii recurg la unele dintre cele mai neortodoxe practici cand vine vorba de bani si de profit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *