Fiecare are anumite sunete pe care-l enerveaza. Fie ca vorbim de sunetul produs cand fredoneaza cineva ceva, pocnitul degetelor sau vocea lui Alan Alda, pur si simplu sunt anumite sunete care ne innebunesc. Insa, ce se intampla cand oamenii isi duc ura ceva mai departe? Misofonia, asta se intampla.

Misofonia este o tulburare in care cel care sufera de ea este infuriat de sunete normale, in general, inofensive. Aceste sunete pot sa provina de la oameni care mananca, respira, tusesc sau fac oricare alt fel de sunete normale. In timp ce oamenii se vor enerva atunci cand anumite sunete sunt repetate, oamenii cu misofonie se vor transforma intr-un Hulk in secunda in care isi dau seama ca sunetul detestat de ei are loc. Exista cazuri in care oamenii cu misofonie au facut, la propriu, o gaura in perete cu pumnul, au aruncat obiecte prin camera si au inceput sa loveasca oamenii pentru ca au auzit pe cineva mestecand prea tare (sincer, ar trebui sa te astepti la niste mestecan la cina).

Interesant este faptul ca ura este si mai severa cand sunetul interzis provine de la cineva cu care suferindul are o conexiune emotionala, precum un membru al familiei sau un prieten apropiat, ceea ce face cina de Craciun sa sune ca cea mai mare tortura pentru cineva care sufera de misofonie.

De inteles, oamenii cu misofonie sufera de multe probleme sociale ca rezultat al acestei conditii, putand sa aiba si probleme in viata amoroasa. Multi misofoni sunt fortati sa manance singuri intr-un mediu inchis, deoarece furia nu este activata atunci suferindul produce sunetele.

Cei care sufera de aceasta tulburare pot sa incerce terapie de sensibilitate sau anxiolitice pentru a opri valurile bruste de furie maxima. Sau, daca nu merge, aranjeaza-ti viata in asa fel incat nu va trebui sa mai auzi acel sunet niciodata. Nu mai permite guma in casa? Introdu toate alimentele intr-un blender pentru ca mancarea sa fie bauta, si nu mancata? Zic si eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.