Depresia este una dintre cele mai intalnite boli ale lumii contemporane, afectand toate segmentele societatii si aproape toate culturile – si totusi, foarte multi oameni nu stiu foarte mult despre depresie sau o inteleg gresit. Unele dintre aceste idei gresite perssita deoarece depresia are tendinta de a fi stigmatizata si lumea nu vorbeste despre ea sau nu o recunoaste. In acest articol, vreau sa vorbesc despre cateva mituri ale depresiei:

In primul rand, depresia nu este slabiciune. Adesea tindem sa credem ca oamenii isi pot controla dispozitia, asa ca atunci cand cineva nu poate si se simte trist este vazut ca fiind un om slab sau care nu depune destul efort pentru a trece peste. Evenimente sau conditii stresante pot declansa multe dintre depresii, facandu-se sa credem ca oamenii ar trebui sa se intoarca prompt la starea de dinainte. Daca nu reusesc, pot fi vazuti ca fiind lipsisti de vointa – chiar si oamenii cu depresie se pot vedea ca fiind slabi, daca nu isi revin imediat. Unii oameni nici macar nu isi dau seama ca ei sau altcineva sufera de depresie – tot acesti oameni au sanse mai mici de a cauta ajutor profesionist.

Depresia clinica este o boala si nu poti doar sa-ti doresti sa scapi de ea pentru a scapa. Simptomele depresiei, precum lipsa de incredere in sine, tristete, ameteli si dificultatile de concentrare fac sa fie si mai greu pentru oameni sa faca pasii pentru a se insanatosi.

Un alt lucru putin stiut este faptul ca depresia poate afecta intreaga familie. Tindem sa ne gandim la depresie ca fiind o conditie individuala, insa aceasta este o conditie sistemica care afecteaza cuplurile si familiile. De exemplu, depresia poate afecta totul, de la comunicarea in cuplu pana la conexiunea sexuala sau cum reusesc sa empatizeze unul cu celalalt pentru a trece peste conflicte.

Cand cineva se lupta cu depresia, e greu sa mentii relatii calde, de sustinere. Asta, nu pentru ca un parinte sau partener este „rau”, ci din cauza bolii, care ii face sa fie iritati, foarte sensibili, lipsiti de interes etc. De asemenea, cand cineva are depresie cronica sau ciclica, se intampla ca partenerul sau copiii sa aiba si ei nevoie de tratament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *