Stiinta

NASA vrea cartofi pe Marte

Planeta Rosie este un corp ceresc cu o atmosfera extrem de ostila si, desi s-a gasit apa pe Marte, in prezent inca nu exista conditii optime pentru a se intretine viata: mai bine de 95% din atmosfera planetei este compusa din dioxid de carbon, iar cantitatea de apa nu este suficienta pentru ca viata sa se desfasoare in mod normal.

Cu toate acesta, specialistii de la NASA, impreuna cu o echipa de oameni de stiinta de la Centrul International pentru Cartofi- CIP- isi doresc sa cultive cartofi pe Marte, pentru a verifica daca teoria din filmul The Martian este adevarat sau nu. Insa, scopul cercetatorilor nu este doar acela de a verifica o teorie de film sci-fi, ci isi doresc sa vada daca culturile de cartofi pot fi crescute si in conditii ostile. Astfel, daca acest lucru se dovedeste a fi posibil, atunci oamenii de stiinta ar putea salva milioane de oameni.

Schimbarile climatice afecteaza din ce in ce mai mult culturile de legume din lume, iar din aceasta cauza, specialistii isi doresc sa creasca plante in locuri inospitaliere, tocmai pentru a salva omenirea de la foamete, in cazul in care incalzirea globala va ajunge sa afecteze atat de tare lumea.

Cartofi crescuti in laborator

Joel Ranck, specialist la CIP declara ca isi doreste ca oamenii din intreaga lume sa inteleaga de ce isi doresc acestia sa creasca cartofi in conditiile extreme de pe planeta rosie. Evident, cartofii nu vor fi crescuti pe Marte, ci intr-un laborator unde conditiile vor fi asemanatoare cu cele intalnite pe planeta vecina cu Terra. Astfel, NASA a anuntat ca se va folosi o atmosfera bogata in dioxid de carbon dar si un sol Peruvian. Totodata, oamenii de stiinta sunt optimisti, deoarece dioxidul de carbon este cel care accelereaza cresterea plantelor. De asemenea, specialistii doresc sa avertizeze ca acesta este un plan de rezerva, in caz ca problema foametei ar putea afecta intreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.