Oamenii de stiinta din Italia sustin ca au gasit fragmente de oase care dateaza din secolul XVI care sunt foarte probabile sa apartina chiar celebrei Mona Lisa. Potrivit renumitului detectiv de arta Silvano Vinceti, care a condus cercetarea care analizeaza secretul celui mai enigmatic zambet din lume, ramasitele umane descoperite intr-o manastire din Florenta se pare ca apartin unei femei- Lisa Gherardini- pe care multi artisti istorici o cred a fi modelul real a celei mai faimoase opere a lui Leondardo da Vinci.

Cine a fost Mona Lisa?

Gherardini, sotia comerciantului de matase Francesco del Giocondo, este considerata a fi modelul picturii lui da Vinci, o femeie tanara, care a „pozat” pentru artist inainte de moartea sa, in 1542. Se spune ca si-a petrecut ultimile zile din viata intr-o manastire din Florenta, de unde arheologii au deshumat ramasitele de oase in anul 2012.

Scopul lor a fost acela de a utiliza datarea cu carbon si testarea ADN-ului pentru a stabili o legatura intre ramasitele copiilor lui Gherardini, exhumati separati de la locul lor de odihna din cripta familiei Giocondo din bazilica Santissima Annuniata. „Exista elemente convergente, dincolo de rezultatele pe care le-am obtinut prin metoda datarii cu carbon-14, care ar putea dovedi ca, de fapt, chiar am gasit mormantul Mona Lisei”- a declarat Vinceti reporterilor. „Nu putem oferi certitudinea absoluta ca aceste ramasite exhumate sunt ale Lisei, insa probabilitatea este foarte mare”.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta se abtin sa mai faca declaratii pana cand misterul este intreg rezolvat, din moment ce starea ramasitelor copiilor este destul de degradata din cauza inundatiilor de-a lungul secolelor. „Cea mai mare problema a noastra o reprezinta fragmentarea excesiva a oaselor, fiind foarte deteriorate”- sustine Giorgio Gruppioni, seful laboratorului de antropologie criminalistica de la Universitatea din Bologna.

In timp ce descoperirea trebuie sa fie demonstrata stiintific, detectivul in arta- care, in trecut, a fost intens criticat din cauza metodelor pe care le foloseste- pare destul de fericit cu rezultatele obtinute, asa ca s-a hotarat sa incheie cercetarea pentru moment. Asta pana cand tehnologia din viitor va permite o analiza mai profunda asupra dovezilor disponibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.