Obezitatea a devenit o problema mondiala, insa cei care se confrunta cel mai mult cu aceasta epidemie sunt americanii. Astfel, mai mult de o treime din americani sunt obezi, iar acest lucru se traduce cu o masa de oameni de aproape 80 de milioane care sunt predispusi la boli precum diabetul zaharat, hipertensiune arteriala dar si o multime de alte afectiuni ale sanatatii. In special, diabetul a fost asociat de foarte multa vreme cu obezitatea. Stim ca insulina este o componenta cheie a problemelor de metabolism, insa modul in care obezitatea promoveaza rezistenta la insulina nu este inca foarte cunoscuta de cercetatori.

Insulina mentine concentratia de glucoza din sange la un nivel mai scazut prin descresterea cantitatii ficatului de a o produce, astfel ca acesta este absorbita in tesuturile moi si in cel adipos. Atunci cand organismui cuiva nu mai este capabil sa elimine glucoza din sange, exista posibilitatea de hipertensiune arteriala si de aparitia zaharului in sange, ceea ce conduce la diabet. Cercetatorii cunosc faptul ca obezitatea determina ca celulele sa fie mai putin receptive la insulina, insa nu pricep pe deplin acest proces.

Ce se intampla daca consumi 6000 de calorii pe zi?

Un nou studiu a incercat sa afle care este veriga slaba in acest cerc vicios, astfel ca oamenii de stiinta au supus un grup de voluntari de sex masculin, de varsta mijlocie, la o dieta bogata in calorii. Acestia au fost nevoiti sa consume 6000 de calorii pe zi, fara insa a avea dreptul de a face sport.

In mare parte, rezultatele au putut fi cunoscute chiar si inainte de studiu: barbatii au luat mult in greutate, insa au oferit si o perspectiva importanta in determinarea originii legate de obezitate si rezistenta sa fata de insulina.

Barbatii s-au ingrasat, in medie, cu aproape 3 kilograme, iar tot acest castig de greutate a fost reprezentat in cea mai mare parte a sa de grasimi. In cea de-a doua parte a studiului, acestia au continuat sa se ingrase, ceea ce a determinat o crestere a nivelului de insulina din sange si rezistenta la insulina. Cresterea a fost destul de ridicata astfel incat s-a ajuns la o rezistenta severa sistemica pentru insulina. Autorul studiului, Francis Stephens, lector al universitatii din Nottingham din Marea Britanie, a declarat ca „Prin definitie, ceea ce s-a petrecut in timpul experimentului, a aratat ca toti participantii pot dezvolta diabet.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.