In aceasta seara trebuie sa avem preocupari neobicnuite pentru este Sfantul Andrei. Pe langa faptul ca sarbatorim oamenii care poarta numele de Andrei sau Andreea aceasta seara este o seara a traditiilor si obiceiurilor. In ziua de astazi nu se mai tine cont de superstitiile de care se stia din mosi stramosi.

Oricum ar fi, fie ca credem in aceste superstitii fie ca nu credem este interesant sa le cunoastem povestea si sa o povestim mai departe copiilor nostri. Iata care sunt acestea:

In primul rand, fetele nemaritate care vor sa afle care le este ursitul vor trebui sa manance o turta foarte sarata inainte de culcare. In timpul noptii, va aparea pe parcursul serii un baiat care ii va aduce apa. Acela este ursitul si soarta fetei.

Sarbatoarea de Sfantul Andrei aduce cu ea multa energie spirituala, numai buna pentru a fi valorificata in farmece de dragoste. Una dintre traditii sfatuieste fetele nemaritate sa coaca o “Turtica de Andrei” foarte sarata si sa o manance inainte de culcare. Baiatul care vine in vis sa-ti ofere apa pentru a-ti calma setea, este cel care te va cere in casatorie in cursul anului urmator.

Daca fata nu stie sa coace, atunci exista o alta metoda la indemana tuturor pentru a-si afla ursitul. In Ajunul Sfantului Andrei, chiar la miezul noptii, cu parul despletit si dezbracata pana la brau, intr-o incapere luminata de doua lumanari, fata trebuie sa se aseze intre doua oglinzi asezate una in fata sa, alta in spate. In oglinda din fata trebuia sa isi priveasca chipul. Se spune ca in oglinda din spate se va arata chipul baiatului cu care se va casatori si scene din viata lor impreuna.

Intalnim si in randul farmecelor de dragoste obiceiuri care sa implice usturoiul. Pazitul usturoiului este o petrecere nocturna, la care barbatii neinsurati vin cu usturoi si fetele aduc cate trei capatani. Toate se pun intr-o covata pe care o femeie batrana trebuie s-o pazeasca toata noaptea ca sa nu fie furata de strigoi. Dimineata, in curtea casei se incinge o hora, iar in mijlocul ei „este jucata” covata cu usturoi de un flacau.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *