Cartierele Mirauti – Cernauti se afla situaet langa cartierul Centru, gasindu-se si in proximitatea cartierelor Itcani, Marasesti si Zamca, precum si a fostei zonei industriale; acesta se afla pe platoul si versantii de pe partea dreapta a raului Suceava, la intrarea in vechiul oras, inainte de Centru.

Cartierele se afla pozitionate de o parte si de alta a Strazii Calea Unirii, in apropierea Drumului National 29A, care leaga orasul Suceava de Dorohoi, si mai departe de Radauti Prut. Ca si restul Sucevei, se afla pozitionat intr-o zona de deal, iar o parte din cartier (Strada Cernauti) se afla in vecinatatea raului Suceava.

Zona este rurala, fiind preponderent alcatuita din case, singurele blocuri aflandu-se pe Strada Ana Ipatescu, care, fiind pozitionate la intrarea in oras, ar putea fi luate ca facand parte din Centru, cartierul ramanand astfel alcatuit doar din case.

Cartierul Mirauti este cel mai cunoscut pentru Biserica Mirauti, considerata cea mai veche biserica din oras, dar si una din cele mai vechi din Moldova. Aceasta avea sa indeplineasca intre 1402 – 1522 rolul de cadedrala mitropolitana a Moldovei.
Desi Biserica Mirauti si cateva stradute adiacente au fost mentionate in cronici, incepand cu secolul XIV, cartierul si-a inceput relativa dezvoltare abia in secolul XX.

Astfel, o parte a cladirilor au arhitectura specifica mijlocului de secol XX, desi in ultimii ani numarul caselor s-a marit substantial, avand o arhitectura moderna, o parte a vechilor locuinte fiind si ele renovate in noul stil, care domina.

Desi o mare parte a locuintelor sunt moderne, drumurile dintre acestea sunt in mare masura caracteristice drumurilor de tara, aflandu-se intr-o stare proasta, degradata, folosindu-se pietre pentru nivelare, in loc de ciment. Exceptie fac doar strazile principale ale cartierului, Cernauti si Mirauti, care sunt asfaltate, desi modernizarea acestora s-a realizat in urma principalelor artere ale orasului. Cartierul are o functie rezidentiala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *