Daca intrebi pe cineva cum e sa fii perfectionist, iti va spune ca e o binecuvantare dar si un blestem. Pentru ca ei insisi detin un standard deja mai ridicat, absolut orice ceea ce fac, de la munca la exercitii si pana la curatenie, totul trebuie sa fie perfect. Dar, daca intrebi un perfectionist ce simt vis-a-vis de aceste lucruri, exista posibilitatea sa iti raspunda ca nu se vor simti niciodata satisfacuti. Afectati de stres fara sfarsit, anxietate si sentimente negative, un perfectionist continua sa depuna eforturi in ideea de a obtine imposibilul. In prezent, oamenii de stiinta au descoperit ca un caracter perfectionist poate avea reprecursiuni serioase asupra sanatatii.

Potrivit profesorului Gordon Flett, de la departamentul de psihologie Universitatea din Canada, aproape doi din cinci oameni sunt perfectionisti, si se incadreaza in trei categorii: perfectionistul care se auto-orienteaza este cel care isi stabileste limitele si standardele de perfectiune, in timp ce celalat tip de perfectionist are asteptari ridicate de la cei din jurul sau. Apoi, este perfectionistul social, care are cele mai inalte standarde. Tot trei au ceva in comun: fiecare domeniu din viata lor, are exact acelasi standard- imposibil.

Auto-distrugere

Perfectionismul este legat de foarte mult timp cu epuizarea si probabilitatea de a prinde o serie de boli. Intr-un studiu recent, oamenii de stiinta din Marea Britanie au examinat 43 de studii realizate in ultimele doua decenii si au descoperit ca epuizarea este mai agresiva in mediul de lucru, unde nivelul interior de perfectionism a fost suportat, de asemenea, de presiuni externe si de o lipsa de validare.

Perfectionismul poate da nastere unor boli de ordin psihic, de frustrare. Astfel de oameni devin suparati pe ei insisi pentru ca se afla in incapacitatea de a atinge imposibilul, asa ca sunt mai predispusi sa intre in depresie sau chiar sa se auto-mutileze din aceasta cauza. Prin faptul ca te gandesti ca totul trebuie sa fie perfect, te expui in fata unui nivel de stres extrem de inalt, iar probleme de sanatate nu vor inceta sa apara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *