Un tip de plastic care poate fi prelucrat timp de o ora si convertit inapoi in starea sa moleculara initiala a fost dezvoltat de catre oamenii de stiinta din Statele Unite si, din moment ce este complet reciclabil si reutilizabil, fara a avea nevoie de combustibil in procesarea sa si capabil sa fie „mancat” de organismele vii, acest material ar putea schimba tot ceea ce stim pana in prezent despre consumul si reutilizarea de plastic.

Oamenii de stiinta de la Universitatea de Stat din Colorado au dezvoltat un polimer folosind un monomer numit gama- butirolactona (GBL), care se regaseste in solutiile de curatare. In timp ce literatura stiintifica a insistat vreme de mai multi ani de zile ca structura sa chimica este mult prea stabila pentru a coverti plasticul, echipa a mers mai departe si a incercat.

„Nici nu are rost sa te obosesti cu acest monomer”- declarau oamenii de stiinta. „Nu ai cum sa faci un polimer din el, deoarece reactia termodinamica nu iti va permite acest lucru”. Cu toate aceastea, cercetatori din Colorado au dorit sa analizeze rapoartele anterioare si au descoperit ca sunt incorecte.

Consumul de plastic din lume

Chiar in acest moment, fiecare om de pe planeta consuma aproximativ 90 de kilograme de polimer sintetic in fiacare an, din care cea mai mare parte nici macar nu este reciclabila. Mai mult de 270 de milioane de tone de plastic sunt produse in fiecare an, iar 18 milioane ajung in oceane, adaugand inca 243.978 de tone la cele deja acumulate.

In timp ce majoritatea ambalajelor din plastic folosesc simbolul „reciclabil”, acesta este corect doar intr-o masura. Plasticul poate fi reprocesat si prelucrat pentru a da materialului  speranta de viata mai mare.

Astfel, noul polimer trebuie procesat la o temperatura de 220-300 grade Celsius pe ora- acesta este singurul lucru necesar pentru a converti materialul inapoi in GBL. Odata intors in forma GBL, procesul de creare a polimerului poate incepe din nou, numai ca la conditii de aproape -40 de grade Celsius, astfel incat moleculele de monomer sa reactioneze cu reteaua tridimensionala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *