In „Gastile din New York”, un tanar il gaseste pe ucigasul tatalui sau, devine prieten cu el si intr-un final ii prezinta intentia adevarata: sa-l omoare. Nu e o idee asa nebuneasca: in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, tanarul roman Eliahu Itzkovitz si-a vazut intreaga familie omorata de un ofiter roman intr-un ghetou din Chisinau, pentru ca mai tarziu sa-i faca acelasi lucru cam, respectivului ofiter.

Eliahu stia doar lucruri despre inamicul sau: fata si numele – Stanescu. Totusi, si-a mentinut furia pentru aproximativ un deceniu, pana cand si-a dat seama de posibilitatea realizarii unui film de actiune de calitate in viata reala. Servind in armata israelita in 1953, Eliahu a aflat ca Stanescu s-a alaturat Legiunii Straine Franceze si era undeva in Indochina. Realizand ca aceasta era sansa lui pentru razbunare, Eliahu a intrat in modul automat Batman. A aranjat sa fie transferat catre marina israeliana, dezartand in Italia. A reusit sa ajunga in Algeria, s-a alaturat Legiunii si a trecut prin antrenamentul lor riguros. Da, a batut jumatate de luna si s-a alaturat Legiunii Straine pe baza unui zvon vag conform caruia Stanescu era acolo. Asta inseamna dedicatie!

Terminandu-si antrenamentul (si obtinand o multime de aptitudini numai bune pentru crima in proces), Eliahu a reusit sa fie trimis in Vietnam, unde le-a spus comandantilor ca ar trebui sa fie departajat in unitatea lui Stanescu pentru ca se cunosc – superiorii au acceptat. Asa s-a trezit Eliahu dormind in cortul de langa barbatul care i-a omorat familia.

Stanescu nu l-a recunoscut pe Eliahu, acesta folosindu-se de acest lucru in avantajul sau, devenind unul dintre camarazii sai cei mai de incredere. La scurt timp, cei doi radeau, faceau patrule impreuna si se imprieteneau. Intr-un final, in timpul unei ambuscade vietnameze, s-a ivit si sansa lui Eliahu: cei doi au fost separati de restul campaniei si s-au ascuns in noroi.

„Stanescu”, il spune Eliahu, „eu sunt unul dintre evreii din Chisinau!”

Poate nu a fost cea mai buna replica, dar cu siguranta a avut efect si a transmis mesajul. Daca nu, faptul ca urmatorul gest al lui Eliahu a fost sa-si goleasca gloantele din arma in pieptul lui Stanescu, cu siguranta a transmis mesajul. S-a considerat ca Stanescu a fost ucis de catre inamici. Eliahu a ramas in Legiunea Straina si s-a intors mai tarziu in Israel, unde a fost acuzat de faptul ca dezertase. Totusi, dupa ce au aflat intreaga poveste, Curtea i-a oferit cea mai mica pedeapsa posibila, un an in inchisoare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *