Fa Mulan este un personaj fictionar care apare in cel de-al 36-lea film animat produs de Walt Disney Company, „Mulan” (1998) si continuarea acestuia, „Mulan II” (2004). Actrica chinezo-americana Ming-Na Wen si-a imprumutat vocea pentru rolul vorbit, in timp ce cantareata filipineza Lea Salonga si-a imprumutat vocea pentru partile in care Mulan canta; initial, Salonga trebuia sa interpreteze personajul pe tot parcursul filmului. Creata de Robert D. San Souci si animata de Mark Henn, Mulan este bazata pe razboinica legendara de origine chineza, Hua Mulan din poemul „Ballad of Mulan” (ro. – „Balada lui Mulan”). In film, personajul este prezentat ca fiind singura fiica a unui batran veteran de razboi care traieste cu fiica de a-si dezonora familia. Cand tatal ei este recrutat de catre armata chineza pentru a-si apara tara in fata hunilor, Mulan incalca atat legea, cat si traditia, deghizandu-se in barbat si inscriindu-se in armata in locul tatalui ei.

Mulan a fost initial conceputa ca fiind o chinezoaica oprimata care fuge pe ascuns in Europa cu un print britanic. Inspirat de propriile fiice, regizorul Tony Bancroft si-a dorit ca Mulan sa fie un altfel de eroina Disney, descriind-o ca fiind o tanara puternica si independenta, al carui bine final nu depinde de un barbat; povestea de dragoste dintre Mulan si Li Shang a fost tratata doar ca intriga secundara. De asemenea ,Henn a animat-o pe Mulan pentru a parea mai putin feminina decat eroinele Disney anterioare.

Receptia critica fata de Mulan a fost, in general, pozitiva, specialistii apreciindu-i personalitatea si eroismul de care a dat dovada. Totusi, mici critici au fost indreptate catre asa zisa occidentalizare a personajului, in timp ce majoritatea criticilor nu au fost de acord cu povestea de dragoste dintre ea si Shang, comentand ca eroismul personajului a fost compromis de catre concluzia romantica a filmului. Cronologic, Mulan este a opta membra a francizei Printesele Disney.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *