In special in lumea Occidentala, ura si preconceptiile legate de musulmani cresc pe zi ce trece. Surprinzator, insa, islamul, iudaismul si crestinismul au multe lucruri in comun, si nu toate lucrurile stiute despre musulmani sunt adevarate.

Cea mai cunoscuta conceptie gresita este cea in care se crede ca Allah este un fel de deitate islamica insetata de sange. De fapt, Allah este pur si simplu cuvantul arab pentru „Dumnezeu”. Islamul propovaduieste conceptia de un singur Dumnezeu, acelasi cu cel crestin si iudaic. Musulmanii prefera sa-si numeasca Dumnezeul „Allah” ca forma de respect, pentru a nu fi comparat cu alte sensuri ale cuvantului care apar, precum „zeu”, „zeu grecesc”, „dumnezeiesc” etc. Allah, atat numele, cat si pe cine reprezinta, semnifica puritate si nu este alterat in niciun fel.

Imaginea comuna a islamului este aceea a unei femei sub un val care este fortata sa stea acasa si sa-si serveasca sotul, fiind prezenta in mentalitatea tuturor din lume. Intr-adevar, unele state musulmane asupresc femeile si nu le ofera sanse egale; de exemplu, in Arabia Saudita, femeile nu au voie sa conduca. Un lucru mai putin cunoscut este faptul ca acele state nu urmeaza invatamintele islamice. In islam, femeile, singure sau maritate, sunt indivizi cu drepturi, care au abilitatea de a detine bunuri, de a lua decizii proprii etc. Ca dovada sta faptul ca patru dintre cele cinci state cu cea mai mare populatie musulmana au avut sefi de sfat o femeie: Bangladesh, Indonesia, Pakistan si Turcia, lucru pe care nu il pot spune foarte multe state, nici macar cele din vest.

Surprinzator, desi populatia musulmana numara un miliard de oameni, ceea ce inseamna ca un om din cinci e musulman, nu toti musulmanii sunt arabi. Islamul cuprinde o diversitate de rase, nationalitati si culturi de pe glob, din Filipine pana in Africa de Vest si Europa. Doar aproximativ 18% din populatia musulmana locuieste in lumea araba si multe vedete s-au identificat ca fiind musulmane, precum Lupe Fiasco, Dave Chappelle si Ice Cube, care nu sunt arabi.

Ultimul lucru pe lista aceasta pe care vreau sa-l lamuresc este conceptia gresita asupra neincrederii musulmanilor in Iisus sau Moise. Acestia nu doar ca il recunosc, dar il si venereaza, si precum crestinii, asteapta a Doua Venire. In islam, este considerat unul dintre cei mai importanti mesageri ai lui Dumnezeu pentru umanitate. In aceasta credinta este atat de respectat, incat un musulman adevarat nu se refera niciodata la El doar ca „Iisus”, ci adauga „pacea fie cu el”, vorba pe care o folosesc si pentru profetul Mohamed. Coranul confirma conceptia imaculata (un capitol al Coranului chiar este intitulat „Maria”) si este crezuta cea mai pura femeie. Si povestea lui Moise este foarte cunoscuta, fiind considerat unul dintre cei mai importanti profeti. Islamul respinge ideea de Sfanta Treime, deoarece se considera ca nimeni nu este egal cu Dumnezeu, dar, in rest, majoritatea aspectelor sau povestilor din Vechiul si Noul Testament sunt prezente in Coran.

ISIS si Al-Qaeda nu simbolizeaza islamul sau pe toti practicanii acestuia si ar trebui sa tinem minte acest lucru. Desi nu putem nega atacurile pe care extremistii acestei religii le-au facut in ultimii ani, nu putem nici sa condamnam o intreaga comunitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.