Principalele ramuri ale industriei constructiilor de masini pot fi grupate astfel:

a. Industria de utilaje si agregate tehnologice, care furnizeaza echipament pentru numeroase ramuri ale industriei si anume:
– Utilaj petrolier pentru foraje si instalatii de rafinare a petrolului, care se fabrica la Ploiesti, Targoviste, Bucuresti si Campina. Intre acestea cea de la Ploiesti este cea mai mare.
– Utilaj minier necesar activitatii in subteran si la zi (ciocane pneumatice, compresoare, escavatoare, masini de haldat, locomotive Diesel de mina, vagonete etc. Asemenea utilaje se fabrica la Satu Mare, Baia Mare; Petrosani, Sibiu.
– Masini-unelte (strunguri, freze, raboteze, masini universale de slefuit, gaurit, rabotat etc. ) se produc la Arad, Targoviste si Roman. La Oradea se produc masini-unelte si utilaj greu, la Sibiu prese hidraulice, la Resita reductoare. Se fabrica, de asemenea, rulmenti (pentru tractoare, masini agricole, autocamioane) la Brasov, Barlad si Alexandria;
– Utilaj si echipament industrial pentru dotarea altor ramuri (industria siderurgica, chimica, materiale de constructii, prelucrarea lemnului, industria textila si alimentara) se fabrica in numeroase intreprinderi din Bucuresti, Resita, Braila, Iasi, Brasov, Cluj-Napoca s.a. La Bucuresti functioneaza una dintre cele mai mari intreprinderi de masini grele din Europa, unde, printre altele , se realizeaza turbo-generatoare de mare putere. La Sibiu se produc aparate de masura si control. Aparatura de precizie (aparate medicale, termometre) se produce mai ales in Bucuresti – unde se afla si intreprinderea de mecanica fina (alta, in aceeasi ramura, la Sinaia).

b. Industria electrotehnica si electronica a inregistrat un ritm inalt de crestere. Intreprinderile cele mai mari sunt la Bucuresti, Craiova, Timisoara, Sacele (langa Brasov), Pitesti s.a.. La Bucuresti se produce aparataj electric si de radio, televizoare, utilaj telefonic, ascensoare, precum si elemente de automatizare, calculatoare electronice etc. Alte centre pentru industria electrotehnica sunt Botosani, Zalau, Iasi etc.

c. Industria de tractoare, masini si utilaje agricole s-a dezvoltat pentru tractoare agricole de mai multe tipuri la Brasov, pentru tractoare speciale (rutiere) la Craiova, si pe senile la Miercurea Ciuc. Se fabrica, de asemenea, semanatori si combine, grape, cultivatoare, si seceratori. Principalul centru este Bucuresti, Craiova, Timisoara, Bocsa, Toplet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *