Fara nicio indoiala, romanstimul este cel mai important curent literar si articstic care a aparut in Anglia, Franta si Germania in prima parte a secolului tecut, avand ca si opozitie clasicismul.  Romanticii preconizau o literatura inspirata de realitate, de traditii folclorice, de istorie si de mituri sau legende populare indepartate, sustinand valorile sensiblitatii ale individului si ale naturii.

romanstimul a reusit sa se extinda in cele trei principale tari europene si astfel cuprindea toate artele si domeniile vietii socieale, determinand existenta unui stil romantic chiar si in mobilier, imbracaminte, literatura, etc. Clasicismul este un curent al ratiunii in timp ce romanstismul reusesc sa exalte sentimentul si fantezia. Natura este tema principala care patrunde in creatiile romantice. Personale romantice sunt de cele mai multe ori eroi exceptionali in imprejurari exceptionale care se contruiesc de cele mai multe ori pe principiul antitezei di reusesc sa evolueze pe parcursul operei, in ceea ce priveste trasnatruile lor de caracter.

Acum, regulile impuse de clasici, cele care tin de ratiune nu mai sunt valabile pentru ca singura sursa de inspiratie este natura, legile ei fiind esenta operei dramatice. Orice subiect romantic are o valoarea unica si poate fi interpretabila asa ca nu va putea fi dictata de legile nescrise ale prozodiei ci de sufletul si de mintea creatorului.

La inceput, pentru englezi termenul de romantic era sinonim cu adjectivul romanesc si se raporta la cavalerii romani si la cei din timpul trubadurilor. Termenul reusesc sa se introduca in Franta in anul 1824 si ilustreaza polemicile academicienilor care erau adaptati regulilor clasicismului. romantismul francez este posterior romantismului englez si german.

Romantismul a fost initiat in cateva feluri in cea de-a doua jumatate a secolului trecut sunt influenta lui Rouseau iar termenii au fost introdusi in primul rand de Madame Stael si Chateaubriand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *