Astmul este o afectiune cronica a plamanilor, caracterizata prin mai multe probleme care apar la nivelul plamanilor: lipsa de aer, apasare in piept, tuse ori respiratie suierata. In cazul unui plaman normal, cand persoana respira, fluxul de aer intra si iese liber si cu usurinta din plamani, insa, in cazul astmului, acest lucru devine tot mai greu, deoarece caile respiratorii devin inflamate. Acestea devin sensibile la schimbarile de mediu, putand sa apara crize astmatice, astfel. In timpul unei crize de astm, peretii cailor respiratorii se umfla, muschii din jurul lor contractandu-se si mucusul secretat aparand in cantitati tot mai mari, obturand caile respiratorii, lucru care face dificila respiratia.

Simptomele astmului

 

  • Respiratia suieratoare sau fluieraturile. Aceasta respiratie grea este un simptom important, chiar daca nu se aude neaparat tot timpul – poate sa apara doar in urma efortului fizic sau cand persoana este racita.
  • Tusea uscata, obositoare, care apare in timpul noptii, cand te trezesti dimineata sau cand faci efort. In unele cazuri, acest simptom este singurul simptom dintre toate care apare. De asemenea, uneori, dupa terminarea accesului de tuse se poate elimina o cantitate mica de sputa albicioasa, lipicioasa, vascoasa.
  • Respiratia grea, denumita medical dispnee, care te face sa te simti de parca te-ai sufoca, ca nu poti sa tragi aer suficient in piept. Expiratia este prelungita, folosind muschii toracelui pentru a impinge aerul afara.
  • Senzatia de greutate, de apasare toracica. In aceste momente ti se pare ca aceasta iti striveste pieptul si apare, de obicei, cand stai in frig sau cand faci efort fizic.

Trebuie sa tineti cont de faptul ca nu e nevoie sa aveti toate simptomele pentru a suferi de astm. Dupa cum am precizat, unii pacienti sufera doar de tuse sau de respiratia suieratoare, denumita si wheezing. Un al lucru de retinut este faptul ca simptomele astmului nu sunt neaparat permanente. Ore sau zile in care atacurile au fost evidente pot fi urmate de perioade mai lungi in care sa nu prezinti simptome. Asta nu inseamna ca te-ai vindecat sau ca nu trebuie sa iei tratamentul mai departe, aceasta fiind evolutia obisnuita a bolii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *