Geografia ca stinta este definita prin obiectul sau de studiu ¬– geosferele terestre, prin metodologie, principii, procedee si mijloace proprii de cercetare.

Acest camp vast de cercetare a impus in timp individualizarea in structura Geografiei a numeroase ramuri si subramuri, care au o arie de investigatie tot mai restransa, dar asupra careia se efectuiaza o analiza mai profunda. Au aparut astfel un numar mai mare de denumiri, unele mentionand termenul de geografie ( Geografie medicala, G. balneara, G. culturala, G. sociala, G. mediului, Geografia turismului ), altele nu: Climatologie, Geomorfologie, Hidrologie, Pedologie etc.

Astfel unii geografi au introdus si popularizat notiunea de sistem al stiintelor geografice, clasificandu-le in doua categorii:
a) una a stiintelor naturii – Geografia fizica si subramurile sale;
b) a doua a stiintelor sociale – Geografia umana si subramurile sale.

Aceasta abordare, denumita dualism geografic, separa in geografie doua stiinte distincte de baza.

Dualismul geografic s-a conturat intre sec. Al XIX-lea si al XX-lea, ca urmare a individualizarii Geografiei fizice (datorita indeosebi lui Al. Von Humboldt) si a Geografiei umane (Paul Vidal de la Blache). Acest principiu a fost promovat si dezvoltat de catre scoala rusa ( sovietica) pe parcursul intregului secol XX.

Alti geografi considera cele doua ramuri ca apartinand unui sistem geografic unitar sistem ce defineste o stiinta ce ocupa o pozitie unica intre stiintele naturii si cele sociale. Acestia considera ca omul prin actiunile sale nu se poate rupe de natura, ca societatea umana este indisolubil legata mediul natural. Chiar daca omul dezvolta legi proprii specifice evolutiei societatii, caracteristicile acesteia din urma ramn strict independente de insusirile geosistemului. Se admite si se sustine astfel, ca obiect de studiu al Geografiei, sociogeosistemul ce trebuie abordat in totalitatea sa. Acesta poate fi studiat la scara planetara sau la scara locala / regionala. Se traseaza noi directii cercetarii geografice. Geografia generala studiaza sociogeosistemul ca intreg, evidentiindu-i structura si functionalitatea, precum si aspectele ce decurg din analiza lui. Geografia regionala analizeaza spatii in cadrul geosistemului cu scopul de a surprinde si defini configuratia acestuia.

Un comentariu la „Sistemul stiintelor geografice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *