Un nou studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Rochester dezvaluie ca abilitatea noastra de a percepe culoarea albastru poate fi influentata de starea noastra de spirit. In cadrul unor experimente, cei care se simteau tristi au dat dovada de raspunsuri mai rele in cazul unui test de precizie a culorilor fata de cei care au avut o stare de spirit buna sau neutra. „Datele incep sa contureze intelepciunea conventionala a faptului ca emotiile oamenilor influenteaza modul colorat pe care il percep oamenii”- au scris specialistii in concluzia acestui studiu.

Daca aceste lucruri sunt adevarate, inseamna ca, culoarea ar putea sa influenteze cognitia si comportamentul. Experimentele au aratat ca „expunerea la culoarea rosie ar putea influenta oamenii in ceea ce privesc sarcinile cognitive provocatoare, determinand o crestere a atractivitatii percepute si a sanatatii fetelor, dar poate reduce si aportul alimentar”- sustin specialistii.

Astfel, oamenii de stiinta au analizat 83 femei care au fost nevoite sa priveasca un film trist sau un clip amuzant. Dupa ce au privit clipurile, participantele au fost testate in functie de ceea ce simteau ele. Cum era de asteptat, cele care au privit clipul trist au dat dovada de sentimente de tristete, in timp ce cele care au vazut videoclipul amuzant au experimentat senzatii de bucurie. Urmatoarea etapa a constat in testarea participantilor in perceptia culorilor.

Perceptia culorilor

In cadrul acestei etape, participantii au fost nevoiti sa separe 24 de patch-uri de culori separate, create in Adobe Photoshop. Pentru fiecare patch in parte, participantii au trebuit sa spuna daca patch-ul de culori era rosu, galben, verde sau albastru. Participantii au vazut fiecare patch de doua ori. Rezultatele experimentului au indicat faptul ca participantii tristi au avut o perceptie gresita asupra culorilor fata de cei care au dat dovada de amuzament. Insa, greseala participantilor in recunoasterea culorilor a inregistrat o valoare eronata pe linia galben- albastru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.