Fie ca este vorba de o imbratisare care dureaza prea mult, o pauza ciudata intr-o conversatie sau impartirea apartamentului cu un cuplu care tocmai s-a desparit, stangacia si ciudatenia reprezinta parti inevitabile din viata noastra. Si, in timp ce ne dorim sa nu avem parte de astfel de situatii ciudate, aceste senzatii joaca un rol crucial in modul de relationare dintre noi. Destul de simplu, ca si animale sociale, oamenii nu pot trai fara stangacie si situatii ciudate sau chiar rusinoase.

Ei bine, cu siguranta nu te simti bine atunci cand faci ceva jenant in fata altor oameni, dar faptul ca te rusinezi inseamna ca esti constient de ceea ce se intampla, insa, de fapt, doresti sa iti comunici intentiile de cooperare. De exemplu, tot ce ti-ai dorit este sa te prezinti normal in fata colegului nou pe care il placi, dar in schimb te-ai ales cu o imbratisare ciudata, in loc de o strangere de mana tipica.

Stiinta rusinii

Deci, jena ne ajuta sa pricepem astfel de situatii mai bine, deoarece demonstreaza ca suntem dornici sa avem interactiuni sociale fine, cu toate ca o dam in bara de foarte multe ori. Dar acesta este scenariul perfect. Putina jena ne face mai duiosi, mai personali si chiar si mai amuzanti, deoarece lipsa de perfectiune este ceea ce ne defineste pe noi ca oameni. Cercetarile au demonstrat ca atunci cand dam dovada ca nu ne simtim confortabili sau jenati din cauza faptului ca am facut sau am zis ceva gresit, suntem mai susceptibili de a fi vazuti cu mai multa incredere, astfel ca si actiunile noastre vor fi iertate mai repede.

Asa ca, stai fara griji, pentru ca esti minunat. Ei bine, nu in fata oricui esti minunat… acum devii ciudat. Unii dintre noi sunt atat de naturali, incat simt jena si rusine din partea altor persoane care fac ceva extrem de ciudat. Acest lucru poarta numele de jena inlocuitoare- acel moment cand iti este rusine de rusinea altuia- iar oamenii de stiinta au descoperit ca unele regiuni din creier se activeaza atunci cand cineva se simte incomod. Cu totii suntem ciudati, iar acest lucru este chiar minunat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.