Nu este o noutate faptul ca stresul poate avea un impact major asupra organismului, de cele mai multe ori in sens negativ- fiind responsabil de cresterea riscului de boli cardiace, contribuie la acumularea kilogramelor si poate determina aparitia insomniei si a depresiei.

Stresul pe termen lung poate slabi capacitatea sistemului imunitar si poate favoriza instalarea cancerului. Stresul este o reactie individuala si rezultatul interactiunii dintre exigentele mediului pe de o parte si resursele, capacitatile si posibilitatile individului pe de alta parte.

Studiile au descoperit relatia dintre multe probleme de sanatate si stres. Pot fi agravate de situatii stresante sau poate creste riscul dezvoltarii unor boli ca: obezitatea, bolile cardiovasculare, Alzheimer, diabet, depresie, tulburari gastro-intestinale si astm. Totusi, stresul poate fi gestionat, iar riscurile pentru sanatate pot fi diminuate.

Stresul este unul din acele cuvinte care pot insemna atat de multe, incat risca sa nu insemne nimic, defapt. Daca am auzit pe cineva ca petrecerea zilei de nastere a insemnat o fuga continua a respectivului individ dintr-o parte in alta, am putea crede ca acea persona este melodramatica, in momentul in care se plange de aceasta „experienta”. Insa, daca singurul supravietuitor al unui autobuz aruncat intr-un defileu din cauza unui accident se plange, am putea spune ca abia atunci acea persoana a avut o axperienta stresanta in viata lui. Cand un concept acopera atat de mult teren, suntem mai predispusi sa credem ca acea persoana este cu adevarat stresata.

In anul 2011, un studiu efectuat pe un esantion de 30.000 de oameni care sufera de stres, prezinta un risc de 43% de a fi mai predispusi la deces, aceasta valoare fiind obtinuta in randul celor care deja credeau ca stresul este rau pentru sanatate.

Doar un om optimist ar putea putea ajunge la concluzia ca stresul ar putea fi ceva „trecator” doar daca pocneste din degete. Acest lucru nu inseamna ca oamenii nu trebuie sa incerce si gandirea pozitiva intr-o astfel de situatie. Stersul este cauza suferintei, fiind un semn de provocare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *