Tipologia structurilor / unitatilor de cazare in cadrul turismului

Structurile de cazre reprezinta, de fapt, vectorii fundamentali ai desfasurarii actului turistic. Prin intermediul lor se adauga componentei sociale a turismului o componentă economica.

In spatiul urban se diferentiaza doua mari categorii de structuri de cazare:

  • De tranzit: localizate in apropierea garilor, aeroporturilor; se caracterizeaza prin durata mica a sejurului.
  • Mixte.

Hotelurile moderne se adapteaza tipurilor de turism practicate, inclusiv turismului cultural: dotare cu sali de conferinte, spatii expozitionale. Primul imobil pentru cazarea turistilor a aparut la Londra, in 1774, în Covent Garden si a fost urmat, in 1794, de City Hotel din New York. Anumite forme de cazare concureaza la crearea ambiantei unei deplasari culturale: parados in Spania, cazarea in cladiri de patrimoniu in Franta, chiliile din incinta manastirilor. Aceste locatii au suferit multa vreme de o imagine proasta din cauza starii jalnice a constructiilor; azi sunt renovate si preferate de catre practicantii turismului cultural, datorita personalitatii lor, ce le opune standardizarii marilor lanturi hoteliere.

Grupul Accor a infrumusetat 40% din hotelurile Novotel din centrul oraselor culturale, imbogatindu-le cu un consilier turistic si locatii pentru spectacole. In Franta exista mai multe lanturi ce ofera cazare personalizata: Les Relais et Chateaux – dezvolta produse de tipul week-end de arta si istorie, iar Les chambres au chateau – preferate de belgieni si americani.

Practici si forme ale turismului cultural

Formula tipica a turismului cultural este circuitul, care permite multiplicarea ocaziilor de a vizita locuri si de a participa la manifestari culturale. Se poate desfasura fie schimband frecvent locul de cazare, fie plecand de la acelasi loc de cazare pe un teritoriu bogat in resurse culturale: circuitul in stea, preferat de persoanele in varsta. Printre cei care prefera circuitul se disting doua categorii:

  • Grupuri mici (4 -6 persoane) de tineri instruiti
  • Cupluri de peste 50 ani, cu venituri peste medie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *