Una dintre cele mai eficiente metode de a asigura necesarul de caldura dintr-o locuinta este termostatul. Acesta este utilizat cu o frecventa tot mai mare in casele romanilor, datorita numeroaselor beneficii de care au acestia parte. Cu adevarat convenabil este faptul ca aceste dispozitive inteligente pot fi folosite cu succes chiar daca ai un sistem de incalzire mai simplu sau mai sofisticat (centrala termica, incalzire prin pardoseala, dar si boiler etc). Cu toate ca in general lucrurile sunt destul de simple, sunt sanse ca utilizarea acestuia sa nu fie intotdeauna intuitiva precum ne asteptam, ceea ce inseamna ca trebuie sa fii atent pentru a nu inregistra greseli ce te-ar costa energie si bani.

Te invit sa descoperi o serie de greseli pe care trebuie sa le eviti atunci cand dispui de un termostat inteligent pentru a te bucura de o intrebuintare eficienta si utila.

Setezi o valoare mai mare a temperaturii cand afara se raceste mai tare

Conform expertilor in incalzire, un procent de peste 52% obisnuieste sa comita aceasta greseala, astfel ignorand faptul ca in realitate rolul termostatului este de a mentine o temperatura constanta in interior, oricare ar fi temperatura externa.

Sunt destul de multe persoane care fac aceasta greseala, iar asta nu poate sa conduca decat la o risipa de resurse (bani si energie).

Alegi o temperatura mai ridicata pentru a incalzi mai repede o incapere

In nici un caz nu trebuie sa comparam termostatul cu acceleratia masinii. Deseori avem tendinta de a seta o valoare mai mare crezand ca astfel se va incalzi mai rapid. Termostatele nu functioneaza astfel. Rolul lor este de a se asigura ca centrala iti va oferi temperatura pe care o doresti. Este un alt mod de a “castiga” costuri suplimentare la energie.

Setezi termostatul la o valoare minima mereu

Este gresit sa crezi ca o valoare minima de temperatura, dar permanenta iti va oferi confortul termic dorit si cheltuieli reduse. In realitate, nu faci decat sa incalzesti intreaga locuinta, chiar si atunci cand esti plecat, risipind astfel multa caldura inutil.

De preferat ar fi sa pornesti dispozitivul atunci cand te intorci acasa si sa il opresti la plecare pentru a nu te ingrijora pentru consum. De altfel, un termostat mai modern iti va permite sa il programezi si sa porneasca doar atunci cand ai nevoie de confortul termic.

Astfel, indiferent ca ai optat pentru un termostat de pe saluscontrols.ro sau din alt magazin, asta nu inseamna ca indiferent de modul de utilizare te vei bucura de economii. Trebuie sa stii sa il folosesti corect.

Vrei ca termostatul sa atinga anumite valori cand asta nu e posibil

Cand termostatul de care dispui nu poate depasi limita de 20 grade, nu incearca sa cresti valoarea pentru a atinge temperatura pe care o doresti. Nu faci decat sa exerciti o presiune mai mare pe centrala, iar asta nu te avantajeaza deloc. Daca vezi ca nu atinge temperatura pe care o vrei, uita-te dupa pierderi de caldura si solutioneaza problema.

Favorizezi pierderile de caldura

Daca nu iei masurile necesare atunci cand descoperi ca exista pierderi de caldura, gresesti. Este de preferat sa inchizi ferestrele corespunzator si sa te asiguri ca etanseaza bine, dar si sa izolezi corespunzator incaperile si peretii.

Atunci cand exista astfel de pierderi, termostatului si centralei le va fi mai greu sa le compenseze. Asta inseamna ca va creste si presiunea pusa pe sistemul de incalzire pentru a putea genera temperatura dorita. Deci trebuie sa te asiguri ca nu pierzi energie si bani inutil.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *