Uleiul presat la rece este in Romania o nisa ceva mai putin dezvoltata. In anii moderni post comunisti au inceput sa apara astfel de uleiuri, mai intai de floarea soarelui, urmat de cel de masline, ca fiind arome comune. Ceva mai recent au aparut pe piata romaneasca si soiurile mai pretentioase. Dar pentru lumea de peste hotare acest tip de ulei, indiferent din ce sursa este produs, este deja un deliciu, consumat ca atare, pretuit si ca drept dovada exista chiar si degustari de uleiuri presate la rece.

Ce este uleiul presat la rece ?

Dupa cum denumirea sa spune, ulei presat la rece inseamna utilizarea unei tehnologii de productie ce nu implica regim termic la temperaturi inalte. Asta pentru ca sub efect de caldura se pierde din aroma, culoare, din valorile nutritive. Poate fi extras din diferite tipuri de seminte, de la cele clasice si cunoscute, floarea soarelui, si pana la armurariu, masline sau porumb.

Pentru obtinerea unui astfel de ulei materia prima este transformata intr-o pasta. Prin aplicarea de presiune, este obtinut uleiul. Primul ce reiese, cel extravirgin asa cum este cunoscut, este de nivel calitativ superior. In unele cazuri se va obtine si ulei la a doua presare, desi acesta este mai slab cantitativ, dar si privind continutul sau nutritiv.

Este adevarat ca o astfel de metoda nu duce la productie sporita de uleiuri, deci pentru o clasa de consum mare uleiul presat la rece nu este tocmai convenabil. Poate de aceea alternativele lor au fost pentru o vreme atat de atractive. Insa calitatea nu ai cum sa o combati si publicul consumator s-a educat suficient incat sa considere necesara calitatea, nu cantitatea.

Avand in vedere modul de producere, faptul ca nu se intervine termic, ca nu sunt adaugate alte ingrediente, ca este pur natural, uleiul presat la rece isi explica si pretul. De fapt, dupa cum spun specialistii, nu ar trebui sa ne intrebam de ce un astfel de ulei este mai scump, ci mai degraba de ce sunt alte tipuri de ulei mai ieftine.

Avantajele folosirii uleiului presat la rece nu sunt de ignorat

Uleiul presat la rece poate fi consumat in diferite tipuri de preparate. Se distinge mai ales prin aroma sa incomparabila. Se poate introduce cu succes si in dressinguri, in salate. Se tine cont de faptul ca la temperaturi inalte un astfel de ulei isi pierde din proprietati, dar si din gust. Nu degeaba se recomanda sa fie mentinut in recipiente inchise la culoare, ferit de razele soarelui, tinut mai degraba in loc umbros si racoros.

Exista si o gama variata de tipuri de ulei presat la rece, astfel ca pentru gustul fiecaruia se va  gasi si o varianta oportuna ce se poate folosi in preparatele dorite din meniul de zi cu zi. Sunt net superioare ca si consistenta, ca si compozitie nutritiva, au aport excelent pentru organism si foarte important este ca au un gust aromat si pot aduce o nota delicioasa fiecarui preparat. Cand ai decis ca merita sa incerci, magazinul online Ulei Elixir te asteapta cu optiuni de ulei de dovleac, de in, canepa, rapita, susan si multe altele.

Un gând despre „Uleiul presat la rece – de la producere la beneficii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *